Ironbark afviser fortsat royalty
Selskabet henholder sig i stedet til sin aftale med det daværende Hjemmestyre om at betale selskabsskat.
Tilbage i 2007 indgik mineselskabet Ironbark en aftale med Hjemmestyret flere år før royaltybetaling blev indført ved storskalaprojekter i Grønland.
LÆS OGSÅ Royaltyhul i zinkmineaftale kan blive dyrt for Selvstyret
Nu er Ironbark Zink tættere end nogensinde på at komme i gang med deres lovende storskalaprojekt ved Citronenfjord på halvøen Peary Land i det allernordligste Grønland, skriver AG.
Og selskabet har ikke tænkt sig at betale royalties til landskassen sådan som Selvstyret ønsker det, men vil holde sig til aftalen om at betale selskabsskat.
- I de licensbetingelser vi underskrev er der ingen krav om royalty i forhold til Citronen-efterforskningstilladelsen, som vi har overholdt til punkt og prikke, skriver direktør i Ironbark Jonathan Downs i en mail til AG.
Læs også Ironbark er klar til zink- og blymine
Royalty er en "åndssvag skat"
Ironbarks direktør bakkes op af lektor ved Syddansk Universitet Knud Sinding som blandt andet forsker i beskatning af mineindustrien.
Knud Sinding kalder royalty for en "åndssvag skat". Her skal selskaberne i modsætning til selskabsskat allerede betale afgift til landskassen af det, der graves ud fra dag ét.
Knud Sinding påpeger at der kun er to formål med den skat - den er nem at opkræve og den giver penge med det samme. Men selskaberne foretrækker først at have overskud før de skal til at betale skat.
- Det er fint for landskassen, men det er galematias af en siddende regering at insistere på det, siger lektor Knud Sinding til AG.
Og han tilføjer at det reelt kan blive umuligt for Ironbark Zink at skaffe investorkapital hvis Grønland står fast.