Inuit Ataqatigiit ser frem til uvildig undersøgelse af KNI
Múte Bourup Egede, der er formand for nuit Ataqatigiit, ser med stor alvor på lagerskandalen i KNI.
Han har noteret sig både anklager og informationerne, der hidtil er kommet frem i offentligheden. Múte Bourup Egede mener dog, at man skal holde sig fra at drage konklusioner på forhånd og i stedet afvente en uvildig undersøgelse af sagen.
LÆS OGSÅ Direktør i KNI beklager lagerskandale
- KNI har i ti år haft systematisk fejl i deres registrering og opgørelse af KNI’s lagre.
- Det har betydet, at lagrene har været værdisat mellem omkring 70 millioner kroner for højt 50 millioner kroner for højt.
- Fejlen skyldes en menneskelig programmering i KNI’s systemer, men KNI har ikke noget bud på, hvem der står bag.
- Fejlen betyder, at selskabet skal nedskrive dets egenkapital med omkring 50 millioner kroner ved halvregnskab i december.
- Fejlen får ifølge KNI ikke ”væsentligt effekt på selskabets økonomiske stilling, herunder driftsresultaterne.”
- Derfor har vi i Inuit Ataqatigiit krævet, at der kommer en uvildig undersøgelse, så vi kan få sikkerhed for, at der ikke er sket en bevidst regnskabsmæssig handling, og vi får klarhed over, hvad der egentligt er sket i den her sag, siger han.
Globalt konsulenthus skal undersøge KNI
KNI har hyret det globale konsulent- og revisionsfirma PWC til at gennemgå hele sagen.
Det skal bringe klarhed over, hvordan koncernens varelagre systematisk har været vurderet mellem 50 og 70 millioner kroner for højt i løbet af de sidste 10 år.
- KNI har en vigtig sektorpolitisk betydning for det grønlandske samfund. Det burde ikke kunne ske, at sådanne fejltagelser er blevet overset i så lang tid, siger Múte Bourup Egede.
LÆS OGSÅ Ekspert udtaler alvorlig kritik af ledelsen i KNI
I det seneste halvårsregnskab nedskrev ledelsen i KNI egenkapitalen med 50 millioner kroner, for at få justeret koncernen til den reelle værdi.
Kim Kielsen afventer også undersøgelse
KNI’s ledelse har hele tiden fastholdt, at de står uden ansvar for sagen.
De henviser til, at sagen er opstået for 10 år siden, altså før de blev en del af koncernen. De bærer dog et formelt ansvar ifølge grønlandsk lov, og har også fået kritik fra lektor i selskabsret ved Copenhagen Business School, Troels Michael Lilja.
Samtidig er KNI meldt til politiet for bedrageri, og tidligere medarbejdere er stået frem i avisen Sermitisaq med alvorlige anklager om regnskabsmanipulation.
LÆS OGSÅ Rod med lagrene i KNI går helt tilbage til 2008
KNR har tidligere forsøgt at få en kommentar fra formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S). I en mail fra hans ministersekretær Angutinnguaq Tittussen afslog han dog at kommentere sagen før, at den uvildige undersøgelse er færdig.
- Tak for jeres henvendelse. Formanden for Naalakkersuisut følger sagen tæt og ønsker ikke at udtale sig yderligere, mens der er en igangværende uvildig undersøgelse, stod der i mailen.