Inger Støjberg skal for en rigsret

For blot sjette gang bliver en dansk politiker nu stillet for en rigsret. Et flertal i Folketinget støtter en rigsretsag mod Venstres Inger Støjberg.
Venstres tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg mener ikke, at hun i 2016 handlede i strid med loven. Foto © : RitzauScanpix
14. januar 2021 14:53

Danmarks tidligere udlændinge- og integrationsminister fra Venstre, Inger Støjberg, må nu ruste sig til en rigsretsag mod hende.

Torsdag har både hendes eget parti, Venstre og Socialdemokratiet meldt ud, at de støtter en rigsretsag mod hende. Dermed er der flertal i Folketinget for sagen.

Beslutningen sker, efter Inger Støjberg i 2016 krævede, at alle unge asylpar i Danmark - uden undtagelse - skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år. Det skulle ifølge Støjberg hindre såkaldte barnebrude.

Men kravet gik imod loven, vurderer Folketingets Ombudsmand og flere advokatadvokatundersøgelser, der har været af sagen. Alligevel udsendte hendes ministerium en pressemeddelelse med kravet, selv om hun - ifølge embedsfolk i ministeriet - var varslet om, at kravet var ulovligt.

Det afviser Inger Støjberg dog. Til DR siger hun:

- Den største mistillidserklæring man kan give til en kollega i Folketinget, det er at rejse en rigsretssag. Dermed er det jo også den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand.

LÆS OGSÅ Demokraterne vil atter forsøge at vælte Donald Trump

Foruden Socialdemokratiet og Venstre støtter også Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Alternativet, De Frie Grønne og løsgængeren Simon Emil Ammitzbøll en rigsretsag mod Støjberg.

Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og den tidligere V-formand Lars Løkke Rasmussen er imod. Også ni medlemmer af Venstre er imod. 

Der har kun været fem rigsretsager i Danmark. I tre af sagerne er parterne blevet frifundet. I en fjerde sag blev én frifundet og den anden døbt.

Og i den seneste sag i 1995 - den såkaldte Tamil-sag - mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen lød straffen på fire måneders betinget fængsel.