Ingen "nært forestående fare for større fjeldskred"

Der er dog stadig ustabile fjeldpartier ved Umiammakku Nunaat og Kangerluarsuk. Men fare for større fjeldskred er der ikke.
Der er dog stadig stor sandsynlighed for stenslag og mindre skred, viser data fra den overvågning, som holder øje med fjeldene. Foto © : Sentinel-2, Copernicus
Skrevet af Christine Hyldal
03. januar 2024 11:06

Der er ingen ”nært forestående fare” for større fjeldskred eller farlige bølgeopskyl omkring de beboede områder i Uummannaq Fjordsystemet.

Det skriver Departementet for Råstoffer i en pressemeddelelse.

"Der er dog stadig stor sandsynlighed for stenslag og mindre skred", viser data fra den overvågning, som holder øje med fjeldene.

Fjeldområdet, der bevæger sig, ligger ikke langt fra det område i Karrat Fjorden, som en tsunami hærgede i 2017. Det startede sandsynligvis med et jordskælv målt til 4.0 på richterskalaen, som udløste et gigantisk fjeldskred i bunden af fjorden. Det blev til en enorm tsunamibølge, der skyllede ind over bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit.

Begge bygder blev evakueret. 170 måtte evakueres, og fire omkom. De er stadig ubeboede.

Konstante forskydninger

Der bor dog ingen mennesker i nærheden af de fjelde, som rykker på sig.

Overvågningen viser konstante forskydninger fra få millimeter op til centimeter i dele af de ustabile fjeldpartier i Umiammakku Nunaat og Kangerluarsuk – især i Umiammakku Nunaat-området.

Men da undergrunden fryser til, er der en opbremsning i bevægelserne i slutningen af december, melder Departementet for Råstoffer. 

Departementet vil sende endnu en status for fjeldskred i fjordene ved Uummannaq ud om en måned.