Kielsen: Ingen grund til at behandle aktionæraftale i Inatsisartut

Inatsisartut bør se ejeraftalen for Kalaallit Airports, som Naalakkersuisut indgår med Danmark, inden lufthavnspakken bliver endelig vedtaget, mener IA. Men Kim Kielsen mener, at Naalakkersuisut har mandat til at forhandle aftalen på plads uden indblanding fra Inatsisartut.

Politikerne i Inatsisartut bør kende indholdet af aktionæraftalen for Danmarks medejerskab af Kalaallit Airports A/S, som Naalakkersuisut i øjeblikket forhandler med Finansministeriet i Danmark om.

Og det skal ske, inden Inatsisartut torsdag i næste uge skal stemme for tredje og sidste gang om lufthavnsudvidelserne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. Det mener Inuit Ataqatigiit (IA).

LÆS OGSÅ Inatsisartut risikerer blindt at godkende aktionæraftale med Danmark

Partiet har flere gange udtrykt bekymring for, om den danske stat blandt andet vil få vetoret i bestyrelsen hos Kalaallit Airports A/S, selv om staten bliver mindretalsaktionær i selskabet.

- Et ejerskab med udbytte for øje kan ændre meget på Grønlands medbestemmelse i vigtige spørgsmål. Derfor bør Inatsisartut vide i forvejen, hvilken aftale Naalakkersuisut vil indgå med udlandet, siger næstformand Aqqaluaq B. Egede (IA) til KNR.

IA støtter en dansk - og en mulig amerikansk - medinvestering i Kalaallit Airports A/S, men mener, at Grønland i begge tilfælde skal være på vagt over for de vilkår, som den danske og amerikanske stat får som medejere.

Kielsen: Det er Naalakkersuisuts mandat

Ifølge et ændringsforslag til loven om lufthavnsudvidelserne får Naalakkersuisut frie hænder til at indgå en aftale for Danmarks medejerskab af Kalaallit Airports, uden aftalen skal godkendes i Inatsisartut.

Ifølge formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), har Naalakkersuisut allerede fået mandat af Inatisartut til at forhandle ejerskabsaftalen på plads. Og det mandat vil Naalakkersuisut forvalte ansvarligt, oplyser han i en mail til KNR.

LÆS OGSÅ IA frygter militarisering og dansk indblanding

Han tilføjer:

- Inatsisartut har taget stilling til dette spørgsmål, og der er derfor ikke grundlag for at bringe ejeraftalen op til særskilt behandling i Inatsisartut. 

Kielsen oplyser desuden, at han er indkaldt til samråd om sagen i Finans- og Skatteudvalget. Og her forventer han, at der vil komme en status på arbejdet med ejeraftalen med den danske stat. 

Også formanden for Finans- og Skatteudvalget, Karl Kristian Kruse (S) ,forventer, at udvalget kan få aftalen at se, når den er indgået med Danmark, siger han til KNR.

Inatsisartut skal stemme for sidste gang om lufthavnspakken torsdag 15. november.

LÆS OGSÅ Vi giver for meget indflydelse til Danmark

LÆS OGSÅ Lufthavnspakke røg videre i udvalg

 

 

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt