IA frygter militarisering og dansk indblanding

IA føler sig overhørt i forhandlingerne om de nye lufthavne. Partiet mener ikke, at de spørgsmål, som partiet har rejst, er blevet besvaret.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Thomas Munk Veirum
01. november 2018 15:14

Det drejer sig blandt andet om regularitet på en ny lufthavn i Qaqortoq. Her mener partiet ikke, at en regularitet på under 80 procent er tilfredsstillende i forhold til at gå videre med projektet.

Partiet er også bekymret for, hvordan detaljerne i aftalen om dansk medfinansiering af lufthavnene kommer til at se ud. Her stiller partiet blandt andet krav om, at staten ikke må kunne få vetoret i bestyrelsen af Kalaallit Airports.

LÆS OGSÅ Koalitionen og Demokraterne sender lufthavnspakken videre

Dernæst vil partiet have en klar plan for, hvad der skal ske i Kangerlussuaq og Narsarsuaq, fordi der vil blive lukket et stort antal arbejdspladser i de to bygder.

- Vores land har lært lektien om lukning af beskæftigelsesmuligheder, og dermed tvunget befolkningen til at flytte, de fejl skal vi ikke begå igen, skriver partiets ordfører Aqqaluaq B. Egede i sit ordførerindlæg.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakken splitter udvalg

Endeligt er partiet også stærkt bekymret for mulige amerikanske investeringer i lufthavnene til at fremme både militære og civile spørgsmål:

- Vores holdning er klar, vi ønsker ikke, at Grønland lægger land til militær oprustning i Arktis, skriver Aqqaluaq B. Egede.