Foto: Kalaallit Airports A/S

Lufthavnspakken splitter udvalg

Inuit Ataqatigiits og Samarbejdspartiets medlemmer af finans- og skatteudvalget anbefaler, at loven om lufthavnene i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq forkastes. Det fremgår af udvalgets betænkning, der blev offentliggjort mandag aften.

På torsdag skal Inatsisartutmedlemmerne andenbehandle den hidtil største anlægsinvestering i Grønlands historie, og det kan blive en hård debat i Inatsisartut.

Der er nemlig ikke enighed om lovforslaget partierne imellem, fremgår det af Finans- og Skatteudvalgets behandling af sagen. Et flertal af udvalget bestående af Siumut og Demokraterne anbefaler, at forslaget vedtages, mens et mindretal bestående af Inuit Ataqatigiit og Samarbejdspartiet anbefaler, at forslaget forkastes.

I forbindelse med indgåelse af den nye koalition af Siumut, Nunatta Qitorrnai og Atassut med støtte fra Demokraterne underskrev partierne en erklæring, der bandt dem til at arbejde for en udvidelse af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat til 2200 meter og en regional lufthavn på 1500 meter i Qaqortoq.

Derfor er støtten fra Siumut og Demokraterne i udvalget forventelig. Partierne støtter ligeledes aftalen om dansk medfinansiering af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

LÆS OGSÅ Løkke kom med 1,6 milliard kroner til lufthavne og udvikling

LÆS OGSÅ Koalition og Demokraterne laver skriftlig aftale om lufthavne

Med hensyn til modstanderne så har Inuit Ataqatigiits medlemmer af udvalget en lang række forbehold, og partiets udvalgsmedlemmer udtaler blandt andet:

- Vi er ærgerlige over, at hverken andre partier eller Naalakkersuisut har indbudt til egentlige forhandlinger om lufthavnene. Vi mener, udvalgsarbejdet har været præget af mangel på oplysninger og i øvrigt ikke har haft en karakter af forhandlinger.

Samarbejdspartiet begrunder blandt andet sin modstand mod loven med:

- At en gældssætning i denne størrelsesorden bør være genstand for større åbenhed og bedre planlægning, end det har været tilfældet i forhold til nærværende lufthavnspakke, skriver Samarbejdspartiets medlem af udvalget i betænkningen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut blåstempler VVM-rapport for Ilulissat Lufthavn

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt