Foto: atuisoq

Lufthavne: Inatsisartut risikerer blindt at godkende aktionæraftale med Danmark

Hvis et flertal i Inatsisartut stemmer for lufthavnspakken, risikerer politikerne at godkende en aftale med Danmark om ejerforholdene i Kalaallit Airports A/S, selv om aftalen endnu ikke er indgået.

Politikerne i Inatsisartut risikerer ved næste uges afsluttende behandling af lufthavnspakken at blåstemple vilkårene for den danske stats medejerskab af Kalaallit Airports A/S, inden aftalen overhovedet er indgået.

I et ændringsforslag i loven om lufthavnsudvidelserne – også kaldet anlægsloven - står i paragraf 6, stykke 3:

”Naalakkersuisut bemyndiges til at indgå ejeraftale med den danske regering om aktionærrettigheder i Kalaallit Airports A/S’ datterselskab til anlæg og drift af internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat.”

Dermed vil Naalakkersuisut få frie hænder til at indgå aftalen med Danmark om statens aktier og dermed medejerskab af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

LÆS OGSÅ Palle Jerimiassen jubler over lufthavne

Formandens Departement oplyser til KNR, at det er uvist, om forhandlingerne om aktionæraftalen med Finansministeriet i København og Naalakkersuisut når at blive færdige inden 15. november, hvor Inatsisartut altså for sidste gang skal stemme om lufthavnsudvidelserne.

Det er op til Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), om han vil fremlægge aftalen for Inatsisartut eller Finans- og Skatteudvalget, uanset om den bliver indgået før eller efter 15. november.

Aftale mellem Løkke og Kielsen kan også blive godkendt

I øvrigt kommer aftalen mellem Lars Løkke Rasmussen og Kim Kielsen om dansk medfinansiering af Nuuk og Ilulissat lufthavne heller ikke til at blive separat drøftet i Inatsisartut.

I stedet indgår den som en del af den samlede lufthavnspakke, der altså forventes godkendt torsdag 15. november.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakke røg videre i udvalg

Demokraterne har i en aftale med koalitionspartierne lovet at arbejde for, at aftalen med Danmark vedtages i Inatsisartut. Og det kan altså ske, uden partiet - eller oppositionen - har set indholdet af aktionæraftalen.

Aftalen kommer blandt andet til at rumme vilkår om forventninger til udbytte, løsninger af uenigheder, sammensætningen af ledelsen og ikke mindst reglerne for vetoret i Kalaallit Airports.

Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit har meldt ud, at de ikke ønsker, at den danske stat får veroret i bestyrelsen i Kalaallit Airports A/s. Også Partii Naleraq har været kritiske overfor aftalen.

LÆS OGSÅ IA frygter militarisering og dansk indblanding

Et flertal i Inatsisartut, bestående af koalitinospartierne og Demokraterne, har dog allerede stemt for ændringsforslaget én gang. Det skete ved 2. behandlingen 1. november, hvor lovforslaget blev sendt tilbage til Finans- og Skatteudvalget inden tredjebehandlingen.

LÆS OGSÅ Vi giver for meget indflydelse til Danmark

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt