Der bør ikke være tvivl hos vælgerne om, at formanden for Siumut også er Erik Jensen efter valget på tirsdag - uanset hvordan stemmerne fordeler sig. Det siger 2. næstformand i Siumut, Inga-Dora G. Markussen.Foto: Vestnordisk Råd

Inga-Dora: Erik Jensen er formand efter valget - uanset Kim Kielsens stemmetal

Erik Jensen er formand for Siumut efter valget tirsdag uanset vælgernes opbakning til Kim Kielsen. Det understreger Siumuts 2. næstformand, Inga-Dora G. Markussen.

Hos Siumuts ledelse er det slet ikke et spørgsmål, hvem der sidder for bordenden af partiet efter valget til Inatsisartut på tirsdag.

Det slår medlem af Siumuts ledelse, 2. næstformand Inga-Dora G. Markussen, fast over for KNR.

- Erik Jensen er Siumuts formand og valgt af Siumut på Siumuts generalforsamling. Så ja, Erik Jensen er formand for Siumut uanset valgresultatet på tirsdag.

Der har ellers huseret en markant usikkerhed i den offentlige debat om, hvem der reelt står i spidsen for Siumut, hvis den forhenværende formand, Kim Kielsen, ender med at få flere personlige stemmer end Erik Jensen.

Ikke mindst fordi Kielsen ved flere lejligheder har luftet tanken om et come-back, selv om han umiddelbart efter valgnederlaget på Siumuts generalforsamling i november sidste år sagde:

- Det er en lettelse, det vil jeg gerne sige. Nu har jeg tid til at lave det, jeg synes er sjovt, og det er at være ude i naturen.

Inga-Dora G. Markussen erkender, at der både i landsdækkende medier, på sociale medier og i den offentlige debat generelt er skabt en vis forvirring.

- Jeg kan godt se, at der er tegnet et billede af, at der et valg mellem to personer, siger hun og tilføjer:

- Men jeg må bare gøre det meget, meget klart, at i henhold til vores vedtægter kan der ikke stille spørgsmålstegn ved, at hvis én får flere stemmer end Erik Jensen, så ændres landsmødets beslutning. Det kommer ikke til at ske. Så Erik Jensen er formand for Siumut og hele dens ledelse, der er valgt på generalforsamlingen.

Erik Jensen er således formand ind til næste ordinære generalforsamling, som efter planen er i 2023.

Kielsen: Vælgerne skal afgøre formandsposten

Men det står i skarp kontrast til udtalelser fra tidligere partiformand, Kim Kielsen.

Så sent som påskesøndag sagde han til KNR:

- Jeg synes, at samfundet skal afgøre, hvem der skal være formand i Siumut, og hvem der skal være formand for Naalakkersuisut. Det skal være flertallet, der bestemmer.

Kim Kielsen oplyser, at han igen er klar til at lede Grønland, hvis vælgerne giver man mandat til det.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen: En meget anderledes valgkamp

Hvorfor den forhenværende formand ikke offentligt går ud og bakker klart op om Erik Jensen som formand for partiet - og muligvis kommende formand for Naalakkersuisut - tør Inga-Dora G. Markussen ikke sige.

- Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Det må du spørge Kim Kielsen om.

Kommentarer

Foto af isbjørn © Vilhelm Lynge Hard

TV, radio: Vælgermøder

VALG TIL INATSISARTUT #IQ2021

Vi sender vælgermøder fra forskellige byer i tv og radio

Du har mulighed for at stille spørgsmål ved at møde op, eller på vores Facebook side KNR-imi Qinersineq

facebook.com/qinersineq

Se programplanerne her