Kim Kielsen: En meget anderledes valgkamp

Valgkampen er personligt meget anderledes i år, fortæller Kim Kielsen. Han opfordrer Siumut til at stå sammen og lade vælgerne bestemme, hvem der skal være formand et kommende Naalakkersuisut, hvis Siumut får flest stemmer.
Kim Kielsen
Kim Kielsen var nede og føre valgkamp ved Brugsen i Nuuk lørdag formiddag. Foto © : KNR.

Under sidste valgkamp var Kim Kielsen med blandt de mest synlige politikere. Denne gang er det indtil videre blot blevet til en enkelt tv-debat for den fungerede formand for Naalakkersuisut.

Kim Kielsen er nemlig ikke formand for Siumut, og det giver andre betingelser i valgkampen.

LÆS OGSÅ Forsker forudser: Der skal indgås studehandler og kompromiser

- Det er meget tydeligt, at forholdene er anderledes efter kampen om formandskabet. Men mit budskab er, at vi skal stå sammen i Siumut. Vi skal vinde den her valgkamp, siger han og understreger, at han er klar til at lede landet igen, hvis vælgerne giver ham mandatet.

- Jeg synes, at samfundet skal afgøre, hvem der skal være formand i Siumut, og hvem der skal være formand for Naalakkersuisut. Det skal være flertallet, der bestemmer.

Blev taget af tv-debat kort før start

Kim Kielsen har i et opslag på Facebook fortalt, at han skulle have deltaget i en tv-debat fredag, men at Siumuts ledelse tog ham af få timer før debattens start.

- Jeg synes, at det er mærkeligt, men jeg synes alligevel, at dem, der var med i går, gjorde det ok.

KNR har talt med næstformand i Siumut, Vivian Motzfeldt. Hun forklarer, at ledelsen vil have nye kræfter i spil, og derfor har man fravalgt Kim Kielsen ved flere debatter.

LÆS OGSÅ Valgdebat: Sådan vil partierne udvikle landets råstoffer

- Det handler ikke om enkelte personer. Vi i Siumut mener, at det er vigtigt, at de nye kandidater også får lov til at komme frem, forklarer hun.

Uenighed i Siumut kan have effekt på valget

En meningsmåling fra Sermitsiaq viser, at Siumut står til at miste et mandat, mens oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit står til en fremgang på fire mandater.

Det kan skyldes, at vælgerne er i tvivl om, hvem der kommer til at lede landet, hvis Siumut genvinder magten. Det vurderer Rasmus Leander, som er samfundsforsker ved Ilisimatusarfik.

LÆS OGSÅ Ingen spænding her: Hemmeligt valg er allerede afgjort

- Erik Jensen gør, hvad han kan for at sige, at han satser på, at det er ham, der skal lede (Naalakkersuisut red.), hvor Kim Kielsen imellem linjerne siger det modsatte og bliver holdt lidt ude, forklarer han og uddyber:

- Så magtkampen kører stadig på ret højt blus i Siumut. Det er ikke heldigt, at det fortsætter ind i en valgkamp og efter valgkampen, så vælgerne dybest set ikke kan regne ud, hvad det er for en version af Siumut, de stemmer på.

Der er valg til Inatsisartut på tirsdag den 6. april.