Indien indleder deres første vinter-forskning i Arktis

Indiske forskere håber blandt andet at blive klogere på, hvordan ændringer i det arktiske klima har betydning for vejrforholdene i Indien.
Indiens minister for geovidenskab, Shri Kiren Rijiju, mødtes mandag med forskerne fra NCPOR for at lancere landets første vinterekspedition til Arktis. Foto © : NCPOR
Skrevet af Thor Bill
19. december 2023 16:09

Mandag lancerede den indiske minister for geovidenskab landets første vinterekspedition til Arktis.

Et hold af forskere fra Indiens nationale center for polar- og havforskning (NCPOR) rejser til Ny-Ålesund på Svalbard i Norge, hvor forskningscenteret har en forskningsstation. Hidtil er stationen kun blevet brugt i sommerhalvåret, men nu skal forskerne for første gang lave deres undersøgelser i vintermånederne.

Ifølge mediet The Times of India skal forskergruppen blandt andet indsamle data om atmosfæren, overvåge udviklingen af havis og undersøge effekterne af klimaforandringerne.

Klimaforandringer og stigende havtemperaturer kan nemlig føre til mere regn i tropiske områder, og endda også øge risikoen for ekstreme vejrfænomener.

- Studiet af denne region og den arktiske havis er vigtigt for at forstå, hvordan det påvirker de indiske monsuner og det tropiske klima. Det vil give os en bedre forståelse af Arktis og de indiske nedbørsmønstre, udtaler direktør for NCPOR, Thamban Meloth, til The Times of India.

Den indiske regering kom sidste år med en decideret arktisk politik, der sigter mod at udvide landets forskningsaktiviteter i den arktiske region.

Direktøren for det nationale center for polar- og havforskning fortæller til The Times of India, at der allerede nu er planer om at udvide forskningen til Grønland næste år.