Temperaturen på Nordpolen har ramt ny sommerrekord

Overfladetemperaturen i Arktis blev fra juli til september målt til at være i gennemsnit 6,4 grader.
Observationer beskrevet i rapporten fra NOAA understreger den igangværende udvikling, hvor hav- og lufttemperaturer stiger, snedækket og havvisen svinder ind, og Indlandsisen herhjemme smelter. Foto © : Niels J. Korsgaard
Skrevet af Ritzau
13. december 2023 13:52

Temperaturen i Arktis var rekordhøj i sommer.

Fra juli til og med september blev overfladetemperaturen i området omkring Nordpolen målt til at være i gennemsnit 6,4 grader.

Det er det højeste sommergennemsnit, der er målt, siden man begyndte at registrere temperaturen i Arktis i 1900.

Det fremgår af en rapport fra USA's Nationale Forvaltning af Hav- og Atmosfæreforhold (NOAA).

- Den altoverskyggende besked fra dette års rapport er, at det er tid til at handle, siger leder af NOAA Rick Spinrad i en skriftlig udtalelse.

- Vi er nødt til som nation og globalt samfund at reducere udledningen af drivhusgasser, som er motoren bag disse forandringer.

Sommertemperaturerne i Arktis er steget med i gennemsnit 0,17 grader hvert årti siden 1900.

Rapporten er offentliggjort tirsdag og kommer på et tidspunkt, hvor klimatopmødet COP28 er inde i slutfasen i De Forenede Arabiske Emirater.

Den har dog ikke direkte noget med topmødet at gøre.

Indlandsisen smelter

Overordnet har 2023 været det sjettevarmeste år målt i Arktis.

Temperaturerne i Arktis stiger omkring fire gange hurtigere end på resten af planeten. Det skyldes blandt andet, at når is og sne gradvist smelter, vil havvandet absorbere mere stråling fra solen. Det kaldes arktisk forstærkning.

Observationer beskrevet i rapporten fra NOAA understreger den igangværende udvikling, hvor hav- og lufttemperaturer stiger, snedækket og havvisen svinder ind, og Indlandsisen herhjemme smelter.

Men mens Arktis generelt bliver vådere, er der regionale og sæsonbestemte forskelle. Det fortæller medforfatter til rapporten Tom Ballinger fra University of Alaska Fairbanks.

- For eksempel var dele af Alaska karakteriseret af en våd vinter, selv om der blev observeret et tørt forår i det vestlige Eurasien, og det nordlige Canada var påvirket af en tør sommer, siger han.

I det nordlige Canada førte kombinationen af en varm, tør sommer og tidlig snesmeltning til, at området oplevede den hidtil værste sæson for skovbrande.

Det første blandt andet til at omkring 20.000 mennesker blev evakueret fra byen Yellowknife i august.