Indhentning af børneattester udvidet

Pligten til at indgive en børneattest til arbejdsgiverne, hvis man skal have direkte kontakt med børn under 15 år, blev i juni ændret af Inatsisartut og trådte i kraft den 1. august. Kommunernes forpligtelse til at indhente børneattester er dermed blevet udvidet.
Foto © : KNR
17. august 2015 11:33

- Den skal sikre, at børn bliver beskyttet, siger medlem af Naalakkersuisut Nivi Olsen.

En mands gentagne misbrug af unge piger rullede i medierne i begyndelsen af året. Det skete, uden at hverken kommunerne eller ungdomsklubberne indhentede eller så en børneattest.

Dette førte til en stramning af loven om pligt til at indhente børneattest fra 2010. Det var Naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen, der foreslog ændringen, som blev vedtaget den 3. juni i år:

- Det, der skete dengang, var en stor øjenåbner. Også for kommunerne, derfor forudsætter denne lovændring, at det ikke kan ske igen, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen, til KNR.

Læs også Nivi Olsen: Børneattester skal kunne indhentes på flere

Loven betyder, at alle, der arbejder og har direkte kontakt til børn under 15 år, skal have et ren børneattest. De må ikke have været dømt for seksuel misbrug.

 

Vejledning til kommunerne

Tidligere har det kun været muligt at indhente børneattester på pædagoger, skolelærere og klubmedarbejdere.

Men med en udvidelse af anvendelsesområdet gælder det for eksempel også for rengøringspersonale, køkkenmedarbejdere og museumsansatte.

Derfor har kommunernes landsforening, KANUKOKA, sendt en vejledning til kommunerne om, hvordan de skal føre den ud i livet.

- Altså, vi har udsendt en vejledning, fordi der har været der har været forespørgsler omkring at få en samlet vejledning om, hvornår man skal indhente en børneattest, når man ansætter i visse stillinger, siger seniorkonsulent Bjarne Petersen.

Læs vejledningen her

Kommunerne er nemlig selv ansvarlige for at indhentning af attester finder sted.

Og det er vigtigt, at loven følges, mener naalakkersuisoq for uddannelse:

- Loven er lavet for at beskytte vores børn, siger Nivi Olsen.

Læs også GIF tydeliggør klare retningslinjer for børneattester