Inden debat om stenbider-sagen: Mistillid til Kielsen er endnu ikke på tale

Den omtalte stenbider-sag skal vendes som et punkt under efterårssamlingen på torsdag. Oppositionen er klar til kamp.
- Vi mener, at vi har en parlamentarisk og demokratisk krise, siger en af partilederne i oppositionen, Múte Bourup Egede. Foto © : KNR / Malik Brøns
07. oktober 2020 05:12

I morgen torsdag skrives der endnu et kapitel i den kontroversielle stenbider-sag, der har formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, som hovedperson.

I morgen skal partierne i Inatsisartut nemlig debattere, om sagen skal have politiske konsekvenser.

LÆS OGSÅ Stenbidersagen: Opposition sætter Kielsen-kritisk beretning på dagsordenen i Inatsisartut på torsdag

Spørger man formand for Inuit Ataqatigiit, Múte Bourup Egede, så er forløbet et eksempel på et større politisk problem, som det er nødvendigt at tage sig af.

Kort om stenbider-sagen:

 

12. maj besluttede Naalakkersuisut at hæve kvoten for stenbider ved at overflytte restkvoten på stenbider for 2019 på 204 tons til 2020.

 

Det var en politisk beslutning, der lagde grund for genåbningen af to områder.

 

IA: Var Kim inhabil?

Sagen om inhabilitet begyndte i starten af juni, og det var Inuit Ataqatigiit, der flyttede fokus over på den.

 

Det skete, da partiet ville vide, om Kim Kielsen personligt fik gavn af at være med til Naalakkersuisuts beslutning om at hæve stenbiderkvoten, samtidig med at han havde udlejet sin private båd til en fisker.

 

Kim Kielsen var med på mødet. Og han fortalte ikke resten af Naalakkersuisut, at han potentielt kunne være inhabil, da han havde lejet sin båd ud til en fisker, der fiskede efter stenbider.

 

Revisionsudvalg rejser skarp påtale

Inatsisartuts Revisionsudvalg har efterfølgende udgivet dets beretning om sagen.

 

Og her bringer udvalget både "skarp påtale" og fremhæver forhold, der beskrives som "kritisabelt".

 

Disse bemærkninger er, ifølge en særlig skala, den mest kritiske bemærkning inden for revisionsudvalgets vurderende bemærkninger.

- Vi mener, at vi har en parlamentarisk og demokratisk krise, da Naalakkersuisut er begyndt at tilsidesætte Inatsisartuts krav om at få nogle oplysninger, som de har behov for, siger Múte Bourup Egede til KNR.

Det hele startede i foråret med, at der blev stillet spørgsmål til Kielsens habilitet i forbindelse med hævningen af kvoten på stenbider.

Siden har et privat advokatfirma og Inatsisartuts Revisionsudvalg undersøgt sagen.

Revisionsudvalget kom med en heftig kritik af Kielsens håndtering af sagen. Samtidig har der været utilfredshed over, at Naalakkersuisut ikke har villet udlevere alle dokumenter i sagen.

I Partii Naleraq er der heller ikke tilfredshed at spore, når det drejer sig om de manglende dokumenter.

- Vi accepterer ikke den lukkethed, de (Naalakkersuisut red.) har gang i. Det er gået så vidt, at vi mener, at det er for egen vindings skyld. Det er noget, som vi fra Partii Naleraq ikke kan være med på, siger formand Hans Enoksen.

Klar til konsekvenser

Samarbejdsopartiets Tillie Martinussen er af den holdning, at stenbider-sagen bør få konsekvenser.

- Det er jo sådan i demokratiske lande, at man som naalakkersuisut selv ville træde tilbage efter sådan en type skandalesag. Vi må vente og se, hvad svaret bliver fra koalitionspartierne, siger Tillie Martinussen.

LÆS OGSÅ Demokraterne om stenbidersag: Vi vil ikke vende det blinde øje til

Ingen af partilederne vil dog svare direkte på, om debatten kan ende med et mistillidsvotum mod Kim Kielsen.

Oppositionen sidder på 14 pladser i Inatsisartut. Koalitionen sidder på 17. Så hvis den samlede opposition erklærer mistillid, har koalitionen stadig et flertal. Derfor skal det være medlemmer af Siumut, NQ eller Demokraterne, der vælger at erklære mistillid til deres egen formand. 

Men skulle det komme til en afstemning, så vil Atassut ikke stå på sidelinjen, fortæller Aqqalu Jerimiassen.

- Jeg kan allerede melde ud, hvis der skal være konsekvenser, vil vi fra Atassut ikke holder os tilbage. Hvis nogen mener, at der er behov for det, skal vi nok være med.