VIDEO Inatsisartut har flere planer for at bremse hashsalg og misbrug

Under denne efterårssamling i Inatsisartut har hash været oppe at vende flere gange. Et forslag vil bremse hashsalget ved at kigge på den skattemæssige vinkel, et andet vil lancere en national handlingsplan.
01. december 2015 15:33

Agathe Fontain fra Inuit Ataqatigiit har stillet et forslag om at etablere en specialenhed hos skattemyndighederne med henblik på at afsløre økonomisk kriminalitet blandt andet i forbindelse med handel med euforiserende stoffer.

- Jeg mener, man skal angribe hashproblemet fra forskellige vinkler, siger Agathe Fontain til KNR.

Læs også VIDEO Folkeskole har succes med hashmisbrugsbehandling

Den nye afdeling under Skattestyrelsen skal i samarbejde med politiet kigge nærmere på arbejdsløse personer, der ejer dyre biler og sejler i store både.

- Det er, når man kender personer, der ikke ville have råd til disse dyre ting baseret på deres indkomstoplysninger, forklarer Inuit Ataqatigiits mangeårige medlem af Inatsisartut.

Hash beslaglagt af politiet

  • I 2014 beslaglagde politiet 54,9 kg hash
  • 2013: 73,7 kg
  • 2012: 50,8 kg
  • 2011: 39,4 kg
  • 2010: 36,1 kg

 

I 2009 beslaglagde politiet 183,5 kg hash - de 118 kg blev fundet ombord på en og sammen sejlbåd.

Styrker og støtter politiets arbejde
Hun understreger at politiets nuværende indsats er tilfredsstillende.

- Men jeg vil bane vej for bedre resultater med dette forslag.

- De har behov for et bedre system for at gøre mere ved problemet, så de hurtigere kan sætte ind, siger Agathe Fontain.

Og et tættere samarbejde mellem politiet og skattemyndighederne kan få en afskrækkende effekt.

- Jeg forventer og håber på, at folk vil blive mere tilbageholdende eller stoppe helt med aktiviteter af denne form, siger Agathe Fontain.

Læs også Tissetest skal kun være stikprøve

Fredag vedtog et enigt Inatsisartut lovudvalgets indstilling og ”igangsætter i 2016 forberedelserne til styrkelse af den revisionsmæssige indsats ved ansættelse af et antal erfarne skatterevisorer med hovedfokus på økonomisk kriminalitet”, lød det i svarnotatet fra naalakkersuisoq for finanser, råstoffer og udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Denne tirsdag andenbehandler Inatsisartut et forslag fra Mimi Karlsen (ligeledes fra Inuit Ataqatigiit) om at Naalakkersuisut skal have en national indsatsplan mod hash klar seneste ved efterårssamlingen næste år.

Naalakkersuisut er allerede i gang med at udforme en handleplan på området, som naalakkersuisoq for sundhed, Doris Jakobsen, forventer at kunne præsentere ved forårssamlingen i det nye år.