Inatsisartut beslutter Kangerlussuaqs skæbne

En igangværende undersøgelse skal blotlægge de reelle omkostninger forbundet med en fremtidssikring af landingsbanen i Kangerlussuaq.
08. oktober 2015 11:41

Det ser rigtigt skidt ud for Kangerlussaq Lufthavn, som lider under den hastigt smeltende permafrost, som den er bygget på. Banen bliver stadigt mere bulet.

Hvad der skal ske med landets indgangsport bliver derfor snart et spørgsmål for Inatsisartut.

- Status lige nu i Kangerlussuaq er, at den er i meget dårlig forfatning på grund af permafrosten. Det bliver ikke bedre. Det betyder også, at Inatsisartut må tage stilling til, hvad vi gør med Kangerlussuaq, siger naalakkersuisoq for infrastruktur Knud Kristiansen, Atassut.

 

Venter på endegyldige tal

Tidligere i år meldte han ud, at det vil koste omkring 750 millioner kroner at rette op på problemerne og gøre landingsbanen levedygtig for de kommende små 10 år.

Siden er der lavet nye beregninger, som også indbefatter det efterslæb, der er med gamle bygninger, kloakering og andet. Estimatet for disse udgifter, samt renoveringen af landingsbanen løber helt op i en regning på to milliarder kroner.

Læs også Qeqqata-borgmester vil have en forklaring på nye tal

Læs også Air Iceland satser på Kangerlussuaq

Knud Kristiansen vil dog ikke gisne om problemets omfang og en arbejdsgruppe undersøger netop nu forholdene, for at give politikerne den nødvendige information, før de beslutter, hvad der skal ske med landingsbanen i Kangerlussuaq.

- Lige nu afventer vi rapporten, som endegyldigt vil sige, hvad det koster, hvad de specifikke problemer er og hvad man skal gøre for at få den op på optimalt plan, siger han.

 

300 meter bliver ikke brugt

I dag er virkeligheden den, at flyene flyver hen over de første cirka 300 meter af banen, som er ødelagt, før de lander. Og naalakkersuisoq forklarer, at det kan blive nødvendigt med en kraftig nedskallering af landingsbanen.

- Lige nu ved vi, at en del af lufthavnen, altså yderkanterne, de kan ikke bruges på grund af den sikkerhedsmæssige risiko. Vi afventer rapporten, og jeg er meget spændt på, hvad den vil sige, siger Knud Kristiansen.