Imivik trodser Nuuk Imeqs lukning og fortsætter produktionen

Vandselskabet Imivik forsikrer, at de fortsætter med at levere grønlandsk kildevand til landet. Det er til trods for lukningen af Nuuk Imeq, der tapper vandet, som er i Imiviks flasker.
Direktøren i Imivik ærgrer sig over Nuuk Imeqs lukning. Selskaberne har i lang tid haft et godt og konstruktivt samarbejde. Foto © : KNR
10. maj 2023 13:05

Når vi går ind i det nye år, så bliver det uden Nuuk Imeq, der lukker produktionen 31. december.

Lukningen har sat vandselskabet Imivik i en lidt penibel situation. For det er nemlig Nuuk Imeq, som står for at tappe vandet og levere de emballager, som Imivik bruger.

Nuuk Imeq og den nye lov:

Nuuk Imeq er et øltapperi og læsedriksproducent, der er ejet af Royal Unibrew, Carlsberg og Kommuneqarfik Sermersooq.
 

Senest 1. januar næste år skal den såkaldte emballagebekendtgørelse være ændret. Det betyder, at der skal laves nye regler for emballage til øl og sodavand.
 

Det vil i praksis sige, at Nuuk Imeqs monopol kommer til at ophøre, fordi det bliver tilladt at sælge øl og sodavand på dåse, plast- og glasflaske uanset facon og størrelse, så længe emballagen indgår i returpantsystemet.
 

Nuuk Imeq frygtede, at det vil føre til en lukning af tapperiet.  Et nyt returpantsystem skal også indføres, som passer til de dåser, plast- og glasflasker, som bliver importeret i fremtiden.

Men til trods for den vanskelige situation, så vil selskabet fortsat levere grønlandsk kildevand til landet, forsikrer Jørgen Wæver Johansen, der er administrerende direktør i Imivik.

- Vi var forberedt på lukningen i et stykke tid. Derfor regner vi heller ikke med, at vi kommer i en situation, hvor vi ikke længere kan levere vores produkter. Tværtimod, vil vi gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at vi også fremadrettet producerer Imivik her i Grønland, siger han.

Direktøren har endnu ikke besluttet sig for, hvad den bedste løsning er, men tapningsarbejdet kunne godt ende hos selskabet selv. 

- Vi arbejder på en model, hvor vi selv producerer fra start til slut, siger Jørgen Wæver Johansen.

Mister en god samarbejdspartner

Når Nuuk Imeq drejer nøglen om, er det et vemodigt farvel til en god samarbejdspartner.

For havde det ikke været for Nuuk Imeq, så havde Imivik meget muligt ikke klaret sig igennem dets første spæde år.

- Det har været en klar fordel for os, som nye producenter inden for området, at vi havde en national samarbejdspartner i Nuuk Imeq. De havde kompetencerne, systemerne og laboratorier, som gjorde, at vi kunne levere det her produkt. Vi havde nok haft svært ved at levere den samme kvalitet, hvis det ikke havde været for dem, siger Jørgen Wæver Johansen.

Når Nuuk Imeq lukker er Imivik - i hvert fald som det ser ud lige nu - det eneste grønlandske selskab, som fra det nye år fortsat leverer grønlandsk kildevand på flaske.