Atassut og Demokraatit er enige: Ærgeligt, at Nuuk Imeq bare kaster håndklædet i ringen

Demokraatit og Atassut mener, at det er sund fornuft at fjerne Nuuk Imeqs monopolstatus. Men samtidig synes partierne også, at det er ærgeligt, at selskabet ikke har fulgt med tiden og vælger at dreje nøglen om.
Formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen, mener, det er sundt for samfundet, at der gøres op med monopoler som Nuuk Imeq.
04. maj 2023 07:19

31. december drejer Nuuk Imeq nøglen om og siger farvel til deres sidste medarbejdere.

Dermed er det også snart er slut med monopol på at tappe øl og sodavand her i landet – og det er Demokraatit egentlig ret tilfredse med:

- Det er selvfølgelig en ærgerlig beslutning, at de lukker. Men det ændrer ikke på det faktum, at vi gerne vil gøre op med monopoler her i vores land, og vi gerne vil sikre de bedste og billigste produkter til vores borgere, siger Demokraatits formand, Jens-Frederik Nielsen.

Samme overbevisning finder man også ved Atassut:

- Monopoler bliver aldrig sundt. De forsinker samfundsudviklingen. Når der er monopol, kan eneforhandleren styre priserne, og de er ødelæggende for samhandlen. Det er derfor ikke mærkeligt, at vi bakker op om emballagebekendtgørelsen, siger Aqqalu Jerimiassen, der er formand for Atassut.

Emballagelov blev dødsstødet

Emballageloven, som træder i kraft 1. januar 2024, gør det muligt at importere andre emballager fra udlandet til Grønland. Men den form for konkurrence kan Nuuk Imeq ikke hamle op med, mener ejerne.

Og derfor har den kommende emballagelov været dødsstødet for selskabet.

Nuuk Imeq og den nye lov:

Nuuk Imeq er et øltapperi og læsedriksproducent, der er ejet af Royal Unibrew, Carlsberg og Kommuneqarfik Sermersooq.
 

Senest 1. januar næste år skal den såkaldte emballagebekendtgørelse være ændret. Det betyder, at der skal laves nye regler for emballage til øl og sodavand.
 

Det vil i praksis sige, at Nuuk Imeqs monopol kommer til at ophøre, fordi det bliver tilladt at sælge øl og sodavand på dåse, plast- og glasflaske uanset facon og størrelse, så længe emballagen indgår i returpantsystemet.
 

Nuuk Imeq frygtede, at det vil føre til en lukning af tapperiet.  Et nyt returpantsystem skal også indføres, som passer til de dåser, plast- og glasflasker, som bliver importeret i fremtiden.

Det betyder samtidig, at borgerne må forberede sig på at sige endeligt farvel til den grønlandske Faxe Kondi, der ved årets udgang stopper med at blive produceret.

Tager ikke kampen op

Det er ærgeligt, at Nuuk Imeq smider håndklædet i ringen, mener Demokraatit og Atassut - især med tanke på det store overskud, som selskabet gennem årene har hevet hjem. Alene i 2022 leverede årsresultaterne et overskud på 52,2 millioner kroner.

- Vi havde ikke regnet med, at Nuuk Imeq ville kaste håndklædet i ringen lige med det samme. Vi havde håbet på, at de ville tage kampen op i et mere frit marked. Måske ved at modernisere deres forretning eller ændre lidt i deres forretningsstruktur, så de kunne blive ved med at agere i vores samfund og være til gavn for det, fortæller Jens-Frederik Nielsen.

Selskabet har øjensynligt fået store profitter, og det er sund fornuft, at man tilpasser sig sine konkurrenter, mener Aqqalu Jerimiassen.

Derfor kan han heller ikke forstå, hvorfor selskabet bare giver op:

- Hvis vi ser på lande med nogenlunde samme indbyggertal, så sælger de deres egne sodavandsmærker på en lønsom måde. Da der kom konkurrence, gav vi op, men det burde være omvendt. Når der kommer konkurrence, bør vi spørge os selv om, hvor vi kan forbedre os, siger Aqqalu Jerimiassen.