Illorsuit sommer 2018Foto: Erik Qvist

Illorsuarmiut demonstrerer for at få lov at vende hjem

De evakuerede borgere fra Illorsuit er trætte af at vente. Lørdag demonstrerede de med et klart budskab til politikerne: Vi vil hjem til vores bygd. Men det er stadig for farligt, lyder meldingen fra den lokale borgmester. 

De frustrerede borgere mener ikke, at det er for farligt at vende hjem til bygden Illorsuit, der blev evakueret ved sidste sommers flodbølge i Karrat fjorden. Det fortæller Dorthe Qvist Jerimiassen, der stod bag demonstrationen lørdag. 

- Vores tålmodighed er opbrugt, vi vil hjem til vores egne hjem, siger hun.

LÆS OGSÅ Alkohol har erstattet Nuugaatsiaq og Illorsuit

Men det har stadig lange udsigter. Borgmester Palle Jeremiassen fortæller, at truslen om et nyt fjeldskred i fjorden stadig er meget høj. 

 - De videnskabelige undersøgelser viser, at der stadigvæk er fare for et nyt fjeldskred forskellige steder i Karrat Fjorden, siger Palle Jeremiassen og fortsætter

- Faremomentet for nyt fjeldskred på en skala fra et til 12, så ligger det på 11,5. Anbefalingen fra Beredskabskommissionen om ikke at flytte tilbage til bygden fastholdes, så længe der er risiko for nyt fjeldskred, siger Palle Jeremiassen.  

LÆS OGSÅ Illorsuit og Nuugaatsiaq skal ryddes for miljøfarlige materialer

I august oplyste Beredskabskommissionen, at der er identificeret flere ustabile fjeld i Karrat fjorden, som risikerer at styrte i havet og udløse flodbølger magen til den, der ramte flere bygder ved Uummannaq sidste sommer.

LÆS OGSÅ Ejendele hentet i Illorsuit

Borgmesteren kan ikke lade de evakuerede borgere flytte hjem, men han lover at opdatere dem, når der er nyt fra eksperterne, der overvåger situationen. 

 - Der er flere videnskabsfolk, der følger med i, hvad der sker på de fjeld, og lige så snart, der er noget nyt, så skal vi nok  melde tilbage fra myndighederne, siger borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen 

Men det der ikke godt nok, mener Dorthe Qvist Jerimiassen.  

- Vi var ikke udsat for fare, da der var fjeldskred, og vi mener stadig ikke, at vi er i fare. Fiskerne og fangerne har fået lov til at fange og fiske i området, og min mand skal inden længe ud på moskusoksejagt, siger Dorthe Qvist Jerimiassen.

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt