Illorsuit og Nuugaatsiaq skal ryddes for miljøfarlige materialer

Qaasuitsup Kommunia gennemfører i de nærmeste dage en række miljø- og oprydningstiltag i Illorsuit og Nuugaatsiaq med assistance fra Arktisk Kommando.
Foto © : Arktisk Kommando/Palle Lauritsen
Skrevet af Karsten Sommer
04. august 2017 08:00

På Selvstyrets anmodning har Beredskabsstyrelsen vurderet, hvilke miljø- og oprydningstiltag, der bør prioriteres her og nu efter tsunamien i Karrat fjord den 17. juni.

Det forventes, at arbejdet kan udføres i perioden fra lørdag den 5. til 9. august.

Qaasuitsup Kommunia styrer arbejdet i bygderne, støttet af Beredskabsstyrelsen, mens Arktisk Kommando er ansvarlig for sikkerheden under indsatsen.

LÆS OGSÅ Bølgen i Karrat fjorden var rekord høj

Det er målet, at Illorsuit og Nuugaatsiaq så vidt muligt skal ryddes for miljøfarlige materialer, og at bygningerne skal sikres. Det sker af hensyn til personsikkerheden og miljøet, da der ikke er dagligt opsyn i bygderne.

Derudover forventes det, at en brændstofbeholder, som tidligere er blevet lokaliseret nord for Nuugaatsiaq vil bliver forsøgt opsamlet af hensyn til havmiljøet.

LÆS OGSÅ Borgere frarådes at flytte hjem

Under oprydningen og miljøsikringen vil personale fra Nukissiorfiit, TELE Greenland, KNI, Royal Greenland, Polar Oil og Halibut Greenland ligeledes have mulighed for at sikre deres respektive faciliteter i de to bygder.

Da der fortsat er risiko for, at nye fjeldskred i området kan udløse yderligere tsunamier, vurderer myndighederne, at Illorsuit og Nuugaatsiaq forsat bør betragtes som fareområder, og at borgerne derfor ikke bør vende tilbage til deres bygder, og at folk i det hele taget frarådes at færdes i området.