I det værste scenarie fra Beredskabskommissionens vurdering vil 18 huse i Illorsuit være i farezonen, mens det meste af Nuugaatsiaq er i risiko for at blive ramt af en ny flodbølge.Foto: Arktisk Kommando, Palle Lauritsen

Flodbølgeramte Borgere frarådes at flytte hjem

Borgerne fra Nuugaatsiaq og Illorsuit bør ikke flytte tilbage til deres bygder. Det er for farligt. Og derfor fraråder Qaasuitsup Kommunia og Naalakkersuisut på det kraftigste, at beboerne flytter hjem.

- Vi råder til at man ikke vender tilbage til de huse som ligger i farezonen. Både Naalakkersuisut og beredskabskommissionen fraråder det, siger borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph.

Beredskabskommissionen, der består af repræsentanter fra blandt andet politiet, Arktisk Kommando, sundhedsvæsnet og selvstyret har sammen med eksperter fra GEUS og Asiaq vuderet situationen og truslerne mod de to bygder.

LÆS OGSÅ Oprydning fjerner farer i flodbølgeramte bygder

I vuderingen bliver der lagt vægt på, at bjergene i området fortsat er ustabile og at derfor er risiko for flere skred.  For eksempel er der i det værste scenarie i vurderingen 18 huse, der er i farezonen i Illorsuit, mens det meste af Nuugaatsiaq er i fare, hvis et stort skred opstår.

Beredskabskommissionens faglige vurdering
- Undersøgelser viser et yderst ustabilt fjeldområde en kilometer fra fjeldskredet den 17. juni.
- Andre områder har også svage zoner, der kan give skred.
- Nye skred kan komme inden for dage, uger, måneder eller år, det er svært at forudsige.
- Ved et skred i det ustabile område vil der gå 8-9 minutter før en flodbølge rammer Nuugaatsiaq og 12-13 minutter før den rammer Illorsuit.
- Med et velfungerende varslingssystem vil det tage fem minutter at varsle bygderne. Det giver Nuugaatsiaq 3 minutter til at evakuere og Illorsuit 7 minutter.

For begge bygder gælder det, at der er alt for kort tid til at evakuere borgerne ved nye flodbølger, lyder det i vurderingen.

LÆS OGSÅ Eksperter fraråder at sprænge fjeld

- Som det ser ud nu, har Beredskabskommissionen derfor anbefalet Naalakkersuisut, at man skal fraråde borgerne fra Nuugaatsiaq og Illorsuit om at vende tilbage til deres bygd, siger Ole Dorph, der forklarer, at det er en enig kommunalbestyrelse, der fraråder borgerne, at flytte tilbage.

LÆS OGSÅ Endnu et fjeldskred truer

- Vi er i gang med at planlægge, hvor de kan bo midlertidigt de kommende år. Og siden man ikke ved hvornår de kan vende hjem til deres bygd, skal deres ønsker om, hvor de i fremtiden vil bo høres, og det skal vi arbejde med, siger han.

Når kommunen har valgt at fraråde, at flytte tilbage, så betyder det også, at den kommunale service i byen ikke vil blive genopbygget, selvom nogen ville vælge at flytte tilbage på eget ansvar.

LÆS OGSÅ Fjeldskred præger området

Foreksempel vil der ikke være skole eller lignende, for risikoen er for stor, siger Ole Dorph.

- Hvis vi opfører husene igen på grunden, så vil de alle blive trukket i havet igen næste gang, der er fjeldskred, siger han.

 

Billederne nedenfor viser beregninger af hvilke dele af Nuugaatsiaq og Illorsuit, der blev ramt af flodbølgen den 17. juni. (den lilla streg). Der er også beregninger af hvilke bygninger og dele af bygderne, der vil blive ramt i forskellige scenarier ved en ny flodbølge.

Foto: Asiaq og USC, University of Southern California Foto: Asiaq Foto: Asiaq

LÆS OGSÅ Fjeldskred i Karrat Isfjorden skyld i flodbølge

LÆS OGSÅ For farligt at sprænge løst fjeld

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!