Arktisk Kommando: Fjeldskred i Karrat Isfjorden skyld i flodbølge

En fjeldside på 300 gange 1100 meter i Karratfjorden er formentlig skyld i flodbølgen, der lørdag ødelagde store dele af bygden Nuugaatsiaq. Det oplyser Arktisk Kommando.
Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Thomas Munk Veirum
19. juni 2017 09:13
Opdatering klokken 11:29: Arktisk Kommando har efterfølgende ændret deres opslag på Facebook. Her skriver de, at årsagen til flodbølgen ikke er endegyldigt klarlagt.

Søndag var det endnu usikkert, hvad der præcist forårsagede flodbølgen, der lørdag aften hærgede bygden Nuugaatsiaq.

Arktisk Kommando har dog tilsyneladende fundet årsagen til naturkatastrofen:

- Sent lørdag aften lokal tid udløste et jordskælv et sten- og jordskred i Karratfjorden i Nordvest Grønland. Et område på ca. 300 x 1100 meter styrtede i fjorden og udløste en flodbølge, som efterfølgende ramte kysterne på de omkringliggende øer og fjordsystemer, skriver Arktisk Kommando på sin facebook-side tidligt mandag morgen.

GEUS: Data er meget komplicerede

I facebook-opslaget har Arktisk Kommando vedhæftet billeder af fjeldet, hvor der tydeligvis mangler et stort stykke.

Ifølge GEUS er det dog ikke muligt at sige, om det var et jordskælv, der forårsagede fjeldskreddet. Det kan også være fjeldsskredet i sig selv, der forårsagede rystelserne, der kunne måles lørdag aften kl 21.40.

- Vores data er meget komplicerede, og vi kan ikke se, om det er et jordskælv, der har startet skredet, eller om skredet bare er startet af sig selv, fordi der var en fjeldside, der var ustabil. Det kan vi ikke skelne imellem, fortæller Tine Larsen, seniorforsker og seismolog ved GEUS

Otte minutter efter efter rystelserne 21.40 ramte en flodbølge bygden Nuugaatsiaq, hvor 11 bygninger blev skyllet i vandet og fire personer savnes fortsat.

Videoen herunder er optaget af Søren Lund fra Arktisk Kommando.