UummannaqFoto: KNR // Anton Gundersen Lihn

Alkohol Alkohol har erstattet Nuugaatsiaq og Illorsuit

Katastrofen i Karratfjorden og en ny tilværelse langt fra vante omgivelser har udløst sociale problemer hos flere af de evakuerede. Blandt andet er nogle af borgerne begyndt at drikke for meget.

De evakuerede bygdeborgere fra Illorsuit og Nuugaatsiaq har fået tilbudt psykologhjælp fra Avannaata Kommunia af flere omgange siden katastrofen.

Men alligevel er det gået galt for nogle af de evakuerede. Den nye tilværelse har været for meget, og der er opstået sociale problemer i kølvandet på evakueringen, fortæller Erik Møller fra Illorsuit.

- Det har været hårdt. Vi begyndte at drikke en del det første år efter evakueringen, men nu er vi begyndt at komme over det, siger han.

LÆS OGSÅ De fleste evakuerede er i job

Ludvig Fleischer, der er præst i Uummannaq, fortæller også, at det er hans indtryk er, at det går bedre, men at det er gået skævt for nogen.

 - Der er nogle enkelte, der stadig kan få det svært. Jeg kan dog mærke, at langt de fleste har viljen til at komme videre, siger han.

Også bygdebestyrelsesformand Karl Peter Møller kender til, at der er problemer hos nogen.

- Det kan ikke komme bag på nogen, at der er udviklet misbrug i dag (efter katastrofen, red.), siger han.

Hos kommunen fortæller fungerende afdelingsleder for socialområdet i Uummannaq, Kristine Samuelsen, at man ikke direkte er bekendt med, at nogle skulle have problemer.

LÆS OGSÅ Fjeldsider i Karrat Fjord er ustabile

Men til spørgsmålet om hvordan kommunen oplever de evakueredes traumer som tilbagefald og alkoholproblemer, siger hun:

- De henvender sig selvfølgelig, når de har problemer. En behandler er netop blevet færdig med at hjælpe dem, som vil komme videre og dem, som har fået problemer med alkohol, siger hun.

I forbindelse med årsdagen har Avannaata Kommunia haft et hold psykologer og terapeuter fra Ilulissat i Uummannaq for at tilbyde hjælp til både nye og gamle borgere i byen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt