Undersøgelser: Fjeldsider i Karrat Fjord er ustabile

En opdateret vurdering af fjeldene i Karrat Fjorden blev lørdag fremlagt ved et borgermøde i Uummannaq. Konklusionen er, at risikoen for nye fjeldskred stadig er meget høj. Og hvis et nyt fjeldskred sker, forventes det at ville skabe en ny flodbølge, der kan ramme Nuugaatsiaq og Illorsuit.
Foto © : Zeeb Nukannguaq
Skrevet af Thomas Munk Veirum
18. juni 2018 14:04

Evakuerede borgere fra Nuugaatsiaq og Illorsuit var lørdag til borgermøde i Uummaannaq. Her fremlagde formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, en opdateret vurdering af risikoen for nye fjeldskred i Karrat Fjord

Det oplyser Selvstyret i en pressemeddelelse. Du kan læse hele vurderingen her.

Risiko for nye skred er meget høj

Og der var desværre ikke godt nyt, til de borgere som har mistet deres hjem i forbindelse med fjeldskreddet og den efterfølgende flodbølge 17. juni sidste år.

Eksperter har undersøgt fjeldene med forskellige metoder, og de konkluderer, at der fortsat er risiko for fjeldskred i fjorden:

- Via satellitdata indhentet henover vinteren 2017 og foråret 2018 kan det ses, at der stadigvæk er flere fjeldsider i bevægelse og at der også har været bevægelse i disse henover vinteren. Risikoen for nye større fjeldskred vurderes forsat at være meget høj, står der i vurderingen.

LÆS OGSÅ Bevægende mindehøjtidlighed i Uummannaq

Og det er tilsyneladende svært for eksperterne at sige noget om, hvornår situationen vil ændre sig.

Nuugaatsiaq og Illorsuit er farezoner

- Det er ikke muligt at forudsige, hvornår de næste større fjeldskred vil forekomme. Det må forventes, at der efter næste større fjeldskred stadig vil være meget høj risiko for nye fjeldskred, hedder det i vurderingen.

Derfor vurdere Grønlands Beredskabskommission, at Nuugaatsiaq og Illorsuit bør betragtes som farezoner og at:

- Borgerne på det foreliggende grundlag forsat ikke bør vende tilbage til Nuugaatsiaq og Illorsuit, og ikke bør færdes i umiddelbar nærhed af disse fareområder.

LÆS OGSÅ Katastrofen sidder stadig i de evakuerede