Foto: KNR // Anton Gundersen Lihn

Borgmester: Bevægende mindehøjtidlighed i Uummannaq

Markeringen af årsdagen for sidste års katastrofe i Karrat Fjord har blandt andet budt på mindegudstjeneste. Lørdag var der desuden borgermøde, hvor interessen for at kunne vende tilbage til de evakuerede bygder var stor, fortæller borgmesteren i Avannaata Kommunia.

Borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen deltog søndag ved mindegudstjenesten i Uummannaq i forbindelse med årsdagen for katastrofen i Karrat Fjorden:

- Vi er lige gået ud af kirken og det var meget bevægende og meget rørende mindehøjtidelighed. Og det er ligesom om, at vi nu har fået tingene på plads, så vi kan komme videre herfra og ta de næste skridt, fortæller Palle Jerimiassen fra Uummannaq.

LÆS OGSÅ Katastrofen sidder stadig i de evakuerede

Sammen med blandt andre formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, holdt han lørdag møde med borgere fra Nuugaatsiaq og Illorsuit. Til mødet var borgerne meget interesseret i mulighederne for at vende tilbage til deres bygder, fortæller Jerimiassen:

- Det man spurgte til, det var, hvordan situationen er ude på det fjeld, som forårsagede fjeldskreddet sidste år. Vi fortalte, at situationen ikke har ændret sig endnu, og at borgerne er nødt til at indstille sig på, at de skal være i de forskellige byer og bygder, som de er blevet flyttet til, siger Palle Jerimiassen.

Reaktioner fra Illorsuit-borgere

Og det mødte reaktioner fra især borgere fra Illorsuit, fortæller Palle Jerimiassen:

- Der var en modreaktion fra Illorsuit-borgere, og det kan jeg godt forstå, da bygdens huse ikke var blevet beskadiget. Men geologerne og vi andre fortalte om, at faren for et nyt fjeldskred er stor, at vi ikke kan åbne den(Illorsuit, red.) igen, og at vi fastholder den vurdering.

LÆS OGSÅ Her er planen for årsdagen i Uummannaq

Avannaata Kommunia spiller en vigtig rolle i forbindelse med at sørge for boliger til de evakuerede borgere.

Der skal blandt andet bygges nye boliger til nogle af de evakuerede. Det projekt er dog forsinket, fortæller borgmesteren:

- Status er at genhusningsprojektet er blevet forsinket på grund af manglende arbejdskraft. Men vi ved at finansudvalget her for nylig har godkendt bevillingerne, så vi kan starte op med at opføre husene og projektet er i gang nu. Vi ansætter en koordinator til at varetage flytningen af borgerne til deres nye huse. Vi regner med at nogle bliver færdige i løbet af efteråret eller til næste år, siger Palle Jerimiassen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt