Rusland smækker kassen i over for Arktisk Råd: - Ikke økonomisk skidt, men en diplomatisk advarsel

Arktisk Råd mister kun et lille beløb, når Rusland stopper sin betaling til det politiske forum. Men diplomatisk er udmeldingen et krise-tegn, siger ekspert.
Rusland har besluttet at indstille sin betaling til Arktisk Råd, ind til "rigtige arbejde" bliver genoptaget, som landets udenrigsministerium formulerer det. Foto © : Alexander Kazakov/AFP/Ritzau Scanpix
15. februar 2024 11:36

Rusland stopper sin betaling til Arktis Råd.

Det meddelte landets udenrigsministerium til det russiske nyhedsbureau RIA natten til onsdag grønlandsk tid.

Dermed mister Arktisk Råd cirka en 14. del af sit samlet budget, som i 2021 lå på i alt 13,8 millioner norske kroner. Det viser tal fra Arktisk Råds årsrapport 2022.

Ruslands betaling var i 2021 på lige knap én million norske kroner eller knap 656.000 danske kroner.

Og derfor har beslutningen fra Rusland ikke stor indflydelse på Arktisk Råds økonomi og aktiviteter. Det siger Marc Jacobsen, som er adjunkt ved Institut for Strategi og Krigsstudier hos Forsvarsakademiet i København.

- Økonomisk har det ikke nogen betydning, fordi aktiviteterne i Arktis Råd foregår på aller, aller laveste blus. Og når det gør det, betyder det også, at der er ikke er brug for så mange penge, som hvis det fungerede under normale omstændigheder.

Og skulle aktiviteterne i Arktisk Råd blive flere i nærmeste fremtid, vil manglen på én million norske kroner måske kunne mærkes lidt, men det vil ikke have kolossale konsekvenser, siger Marc Jacobsen.

Helt konkret betaler de otte arktiske nationer samlet halvdelen af Arktisk Råds budget hvert år. Derudover betaler Norge yderligere cirka halvdelen af det samlet budget, fordi landet er hjemland for Arktisk Råds sekretariat i Tromsø.

Ekspert: Rusland rasler med sablen i Arktis

Forholdet mellem Rusland og de øvrige medlemslande i Arktisk Råd har været køligt siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

Her besluttede Danmark og de øvrige medlemslande bortset fra Rusland at sætte arbejdet i Arktisk Råd på pause.

I juni samme år genoptog landene dog en begrænset del af samarbejdet, som konkret handlede om samarbejdet i de projekter under rådets seks arbejdsgrupper, hvor der ikke er russisk deltagelse.

Men én ting er penge, noget andet er politik. Og her er den økonomiske udmelding fra Rusland et skridt op på krise-stigen, siger Marc Jacobsen.

- Symbolsk har det selvfølgelig en betydning, at Rusland tager endnu et skridt i retning af at være mindre involveret i Arktisk Råd. Det er klart et trin inden for diplomatiet, hvor man siger, at nu trækker vi os økonomisk.

Årsagen til, at udmeldingen fra Rusland kommer nu og ikke for eksempel i 2022, hvor arbejdet i Arktisk Råd blev sat på pause, handler blandt andet om tålmodighed hos Rusland og de øvrige medlemslande, siger Marc Jacobsen.

Men meldingen om at lukke for Ruslands økonomiske bidrag til Arktisk Råd, kommer ikke uventet, siger Marc Jacobsen.

Faktisk har Rusland i sin seneste Arktis-strategi, som udkom i 2022, allerede varslet, at landet vil overveje at trække sig helt fra Arktisk Råd, hvis rådet forbliver fjendtlig over for Rusland. 

Men hvor den grænse går for Rusland, er uklart for omverden, siger Marc Jacobsen.  

- Vi afventer nogle lidt mere klare røde linjer fra Ruslands side, hvor de siger, hvad der rent faktisk skal ske, før de kan finde på at trække sig. Det er svært at sætte procenter på, men sandsynligheden er større, end den nogen sinde har været før.