Ikke flertal for mistillidsvotum

Dagens møde i Inatsisartut tog en uventet drejning, da oppositionspartierne stillede et mistillidsvotum mod naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen.
Foto © : Helle Nørregaard
18. april 2016 18:12

Det skete under førstebehandlingen af Naalakkersuisuts forslag om afgifter på flaskevand og energidrikke.

- Det er selvfølgelig ikke betryggende, at de kræver at andre borgere skal følge lovgivningen, mens de selv kan gå udenom loven. Det er uacceptabelt, siger formand for Partii Naleraq, Hans Enoksen, som sammen med IA stadigvæk er utilfredse med håndteringen af afgiftspakken.

Har erkendt fejl i afgiftspakken

Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, har tidligere meldt ud, at der var lavet nogle fejlberegninger i forbindelse med afgiftspakken, hvilket har ført til, at Naalakkersuisut vil ændre på afgiften, så den ikke længere er med tilbagevirkende kraft.

Læs også Naalakkersuisut skrotter tilbagevirkende afgift

Men det er ikke nok for IA og Partii Naleraq, som mener, at Randi Vestergaard Evaldsen skal tage konsekvensen af fejlberegningerne i afgiftspakken.

- Vi har fremsat mistillidsdagsordenen fordi vi mener, at man har ikke fulgte lovgivningen, da man vedtog afgiftspakken, siger Aqqaluaq B. Egede fra IA.

Ikke grundlag for et mistillidsvotum

Det forhenværende medlem af IA Naaja Nathanielsen stemte sammen med regeringskoalitionen for den alternative dagsorden, som skulle afværge mistillidsdagsordenen.

- Jeg synes ikke, at der var grundlag for en mistillid. Jeg er enig i, at forløbet har været kaotisk og urimeligt, men Inatsisartut er ikke ført bag lyset, og derfor kunne jeg ikke stemme for mistillidsvotummet.

Samtidig henviser Naaja Nathanielsen til, at et flertal bestående af blandt andet IA stemte for afgiftpakken.

Naalakkersuisoq for finanser Randi Vestergaard Evaldsen er glad for, at oppositionspartierne ikke fik vedtaget deres mistillidsdagsorden, selvom hun dog indrømmer, at forløbet omkring afgiftspakken ikke har været optimalt.

- Selvfølgelig skal der være en kritik, og det skal der være til alle, der sidder derinde i Inatsisartut, som har vedtaget afgiftspakken. Det er et fælles ansvar, men jeg sidder selvfølgelig med det overordnede ansvar, og jeg påtager mig også ansvaret. Vi har også været meget ærlige omkring det her, så derfor er det også foregået, som det er i dag, siger Randi Vestergaard Evaldsen.