Naalakkersuisut skrotter tilbagevirkende afgift

Naalakkersuisut beklager at forkerte oplysninger har dannet grundlag for debatten og gør det klart, at ingen skal betale indførselsafgift med tilbagevirkende kraft.
- Når der opstår en sådan fejl, er det kun fair overfor alle virksomheder, der har eller skulle have efterbetalt afgifter, at ingen skal betale, siger Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer. Foto © : Helle Nørregaard
31. marts 2016 13:01

Håndteringen af afgiftspakken har været håndteret så utilfredsstillende, at Naalakkersuisut nu tager konsekvensen og skrotter den del af afgiften, som skulle betales med tilbagevirkende kraft.

- Ingen skal betale disse afgifter med tilbagevirkende kraft, lyder det fra naalakkersuisoq for finanser Randi Vestergaard Evaldsen.

Læs også Vittus: løsning på slikafgift på vej

Den opsigtsvækkende udmelding kommer efter, at naalakkersuisoq for finanser har måtte beklage, at der simpelthen ikke har været styr på regnestykkerne i administrationen.

Afgift rammer også små virksomheder

Det har været forkerte oplysninger, der lå til grund for Naalakkersuisuts vurdering af de konsekvenser indførelsen af afgiften har haft for de handlende.

Afgiftspakken

Sådan steg afgifterne sidste år:

  • Afgiften på slik steg fra 29 kroner  til 58 kroner per kilo.

  • Ny afgifter på røgfri tobak på 300 procent af fakturaværdi.

  • Ny afgift på fyrværkeri på 100 procent af fakturaværdi.

Naalakkersuisut ønsker nu, at ingen virksomheder, privatpersoner eller andre vil blive opkrævet betaling af de nye eller forhøjede indførselsafgifter på slik, snus, skråtobak og fyrværkeri for perioden fra den 20. august til 23. november 2015.

 

Beløb, der er indbetalt som følge af de forhøjede og nye afgifter, vil blive tilbagebetalt.

Hidtil har det været oplyst, at det kun er få store virksomheder, der skal betale de nye og ændrede indførselsafgifter med tilbagevirkende kraft.

- Dette er imidlertid ikke korrekt, oplyser Randi Vestergaard Evaldsen.

Skattestyrelsen har nu oplyst, at også en lang række mindre kiosker, virksomheder og privatpersoner også skal betale med tilbagevirkende kraft.

Læs også Naalakkersuisut holder fast i afgift

Forklaringen på blamagen skal ifølge Naalakkersuisut findes i, at Skattestyrelsen bruger forskellige systemer for afgiftsopkrævning for henholdsvis store og små virksomheder.

Læs også IA: Flyt dato for afgifter

Derfor fremgik de mindre forretninger ikke af Skattestyrelsens opgørelser i første omgang.

- Det er meget utilfredsstillende, hvad der er sket. Konsekvensen har været, at både Naalakkersuisut, virksomhederne og offentligheden i almindelighed har ført en debat på grundlag af forkerte oplysninger, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Klar med lovændring

Derfor har Naalakkersuisut tilsluttet sig, at der fremsendes et rettelsesblad til det allerede fremsendte forslag, om ændring af loven om indførselsaftgifter.

- Når der opstår en sådan fejl, er det kun fair overfor alle virksomheder, der har eller skulle have efterbetalt afgifter, at ingen skal betale, siger Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer.

Læs også Finans- og skatteudvalg kritiserer Naalakkersuisut

Randi Vestergaard Evaldsen gør det klart, at administrationen nu er blevet sat til at lave en redegørelse for, hvordan fejlen kunne opstå.