IA vil have uafhængigt center for menneskerettigheder

Inuit Ataqatigiit mener, at der bør findes penge i landskassen til etableringen af et uafhængigt center for menneskerettigheder og et ligebehandlingsnævn i landet. Men den grønlandske økonomi er trængt. Og derfor mener Naalakkersuisuts tre koalitionspartier ikke umiddelbart, at tiden er inde til at investere i et nyt center.
25. marts 2015 19:16

Grønlands nuværende Råd for Menneskerettigheder, der blev oprettet i 2012, har i dag sekretariat i Udenrigsdirektoratet. Men den opgave bør ligge udenfor det politiske system, mener Inuit Ataqatigiit.

De forslår derfor, at man opretter et uafhængigt Center for Menneskerettigheder.

- 5000 børn ud af de 15.000 børn, vi har, har udfordringer i forhold til at få sikret deres rettigheder. Så er der hele handicapområdet, og der er rigtigt mange andre menneskerettigheder, som også er i risiko for at blive brudt, siger IA’s forslagsstiller Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

De grundlæggende principper om at sætte mere fokus på menneskerettigheder i Grønland mødte stor opbakning fra hele Inatsisartut, da forslaget blev præsenteret i dag.                  

Men trods en bred opbakning mente koalitionspartierne alligevel, at man først skal se på at en evaluering af det nuværende Grønlands Råd for Menneskerettigheder.

Læs også Grønlands Råd for Menneskerettigheder

 

Ikke nok med en evaluering
- Vi vil gerne klarlægge, hvordan menneskerettighederne skal forbedres. Derfor vil Naalakkersuisut først lave en evaluering, siger Mala Høy Kúko, der er naalakkersuisoq for natur, miljø og justitsområdet.

En evaluering af det nuværende Grønlands Råd for Menneskerettigheder har længe været planlagt til at skulle gennemføres i 2017.

Men med Naalakkersuisuts ændringsforslag vil man i stedet gennemføre evalueringen før Inatsisartuts forårssamling i 2016, så den efterfølgende kan danne basis for en forespørgselsdebat i Inatsisartut, om hvorledes menneskerettigheder i Grønland bedst fremmes og beskyttes.

Men den idé er Aaja Chemnitz Larsen ikke helt med på.

- Jeg synes, det er lidt ærgerligt, at man henviser til, at vi skal lave en evaluering, fordi jeg tror, at hvis man havde hørt rådet (Grønlands Råd for Menneskerettigheder, red.), så tror jeg også, at der ville være opbakning til, at det ville styrke rådets arbejde, siger Aaja Chemnitz Larsen.

 

IA støttes af Partii Naleraq

En af begrundelserne for at lave en evaluering fremfor at etablere et nyt center er, at forslaget, hvis det bliver vedtaget, vil koste op mod 500.000 kroner.

- Vi skal spare i selvstyret. Så vi vil også se, hvor pengene skal komme fra, siger Mala Høy Kúko.

Aaja Chemnitz Larsen kan ikke svare på, hvor pengene skal komme fra. Men hun mener, de skal findes.

- Jeg har ikke indsigt i justitsområdet for eksempel til at kunne sige, hvor man skal tage pengene fra. Så derfor er der behov for, at vi får drøftet det i udvalget, og vi finder en løsning på det, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Både Aaja Chemnitz Larsens forslag og Naalakkersuisuts ændringsforslag er blevet sendt til videre behandling i lovudvalget.

Den 29. april vil forslaget blive behandlet for anden gang af Inatsisartut.

Udover IA støttede også Partii Naleraq op om at oprette et uafhængigt center for menneskerettigheder og et ligebehandlingsnævn.