Grønlands Råd for Menneskerettigheder

Menneskerettigheder skal beskyttes og fremmes mere i Grønland, derfor har Inatsisartut torsdag vedtaget, at Grønlands Råd for Menneskerettigheder skal oprettes i 2013.
Skrevet af Pipaluk Høegh
16. november 2012 14:03

Der skal oprettes et grønlandsk råd for menneskerettigheder. Torsdag vedtog Inatsisartut derfor en lov om, at Grønlands Råd for Menneskerettigheder skal oprettes den 1.januar 2013.

-Formålet med loven er at fremme og beskytte menneskerettighederne i Grønland ved at oprette Grønlands Råd for Menneskerettigheder som et uafhængigt råd, idet den samtidig skal medvirke til en generel videns- og kompetenceopbygning om menneskerettigheder i Grønland, står der i bemærkningerne til lovforslaget.

Grønlands Råd for Menneskerettigheder får til opgave at overvåge og rapportere om menneskerettighedssituationen i Grønland.

Rådet skal drøfte analyser og forskning på menneskerettighedsområdet. De skal også medvirke til formidling af information om og rådgive om menneskerettigheder. Desuden skal rådet også foreslå aktiviteter, der vil styrke menneskerettighederne og overholdelsen af dem i Grønland.

Rådet skal sammensættes af medlemmer, der udpeges af en række organisationer, institutioner, foreninger samt visse offentlige myndigheder, der arbejder med menneskerettigheder.

Det vil årligt koste ca. 900.000 kroner at rådet oprettes. De penge skal bruges til mødeafholdelse, rejseudgiver, dagpenge og til informationsvirksomhed.