IA og Demokraterne: Kanukoka er ikke pengene værd

OPDATERET IA-gruppeformand Mille Søvndal mener ligesom Demokraternes Anda Uldum, at Kommuneqarfik Sermersooq har alt at vinde ved at melde sig ud af Kanukoka.
Mille Søvndal Pedersen
24. september 2014 10:35

Kommuneqarfik Sermersooq melder sig ud af Kanukoka. Det blev besluttet på gårsdagens kommunalbestyrelsesmøde i kommunen.

Læs også Kommuneqarfik Sermersooq melder sig ud af Kanukoka

Oppositionen klager over, at der ikke er noget alternativ til den kommunale landsforening. IA’s gruppeformand Mille Søvndahl Pedersen mener dog ikke, de risikerer at miste noget.

 

- Om vi er medlemmer eller ej, det gør ikke noget for nuværende. Der er ikke nogen forskel uanset, hvad bliver vi altid stemt ned, så derfor må vi tænke, har vi råd til det? 

 

- Og fire millioner kroner, det er rigtigt mange penge, siger Mille Søvndahl til KNR.

Læs også Kommune risikerer at sætte sig uden for indflydelse

Hun peger på, at Naalakkersuisut har valgt at tage 54 millioner kroner fra Kommuneqarfik Sermersooq ved den seneste udligningsordning.

 

- Og det er rigtigt mange penge, og derfor er vi også nødt til at tænke anderledes. Fire millioner kroner, dem kan vi sagtens bruge anderledes, siger hun.

 

De fire millioner er, hvad Kommuneqarfik Sermersooq betaler til landsforeningen årligt. 

 

Demokraterne mener ganske som IA, at Kanukoka har udspillet sin rolle. Derfor var de enige om at stemme for en udmelding af kommunernes landsforening ved bestyrelsesmødet i Kommuneqarfik Sermersooq.

 

Fordyrende bindeled
Kommunens viceborgmester og formand for Demokraterne, Anda Uldum, var allerede kritisk over Kanukoka for fire år siden.

 

- Der havde Demokraterne et forslag om, at Kanukoka skulle lukkes ned, fordi det var et fordyrende bindeled mellem kommunerne og selvstyret, og den opfattelse deler vi stadig, siger Anda Uldum.

 

Både IA’s Mille Søvndahl Pedersen og Anda Uldum mener, at Kanukoka er blevet overflødig efter antallet af kommuner er skåret fra 18 til fire. Samtidig mener de heller ikke, at Kanukoka gør noget for at repræsentere deres kommune.