Foto: Inuit Ataqatigiit/Gabanguak Bidstrup

Inuit Ataqatigiit: Hvad forlanger Danmark til gengæld?

Inuit Ataqatigiit vil endnu ikke melde ud, om de støtter aftalen om dansk medfinansiering af lufthavnene, som blev underskrevet mandag. De vil vide, hvad Danmark forlanger til gengæld.

Sådan lyder det fra formanden for partiet, som efterlyser en mere detaljeret aftale.

- Jeg må sige, at efter at jeg har set aftalens indhold, så er det en uklar og ufærdig aftale, som Kim Kielsen har skrevet under på i går (mandag, red.), siger Sara Olsvig til KNR.  

IA mener dog, at det er interessante toner fra den danske regering, at de vil indskyde 700 millioner i ejerkapital og desuden skaffe lån for 900 millioner kroner.

- Med det der er fuldstændig afgørende, der er hvilke vilkår, de her beløb skal kunne indskydes eller bidrages med, og det ved vi intet om endnu. Som man kan se af aftaleteksten, så er der ikke indgået aftale om vilkårene endnu, siger hun.

LÆS OGSÅ Koalitionspartnere støtter dansk håndsrækning

Formanden for Naalakkersuisut har gjort det klart, at det er Inatsisartut, som i sidste ende skal godkende den endelige aftale mellem Selvstyret og den danske stat.

Sara Olsvig slår derfor fast, at der er en række krav, som skal være opfyldt, før IA kan støtte aftalen om finansiering af de to lufthavne.

Det første krav er allerede opfyldt, da den danske stat ikke kan blive hovedaktionær i Kalaallit Airports.

Men ellers skal vilkårene i aftalen være bedre, end man ellers ville have mulighed for at forhandle sig frem til på egen hånd. 

Og så må staten ikke have vetoret i lufthavnsselskabet.

- Det mener vi er meget vigtigt, fordi vi har kunne se, hvordan det har været vanskeligt at arbejde i Air Greenland under de vilkår, da staten har vetoret sammen med SAS, siger Sara Olsvig.

LÆS OGSÅ Løkke kom med 1,6 milliard kroner til lufthavne og udvikling

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt