Martha Abelsen: Hjælp til handicappede skal være bedre

Det er en helt reel kritik, der er af handicapområdet. Det er ikke godt nok, men det bliver det, og arbejdet er igang, lover Martha Abelsen.
Foto © : KNR
21. februar 2019 20:46

Mange grønlændere med handicap flytter fra landet, fordi de ikke kan få den nødvendige hjælp, de har brug for.

Det kritiserer Institut for Menneskerettigheder. Og det er en reel kritik, siger den ansvarlige naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen.

- Selvfølgelig er det ikke godt nok, siger hun.

Derfor vil departementet og kommunerne den kommende tid arbejde med de konkrete kritikpunkter fra Institut for Menneskerettigheder.

LÆS OGSÅ Hjælp til grønlændere med handicap er ikke god nok

Der er blandt andet for lidt uddannet personale i blandt andet uddannelsessystemet, der har kendskab til handicap, og den offentlige transport tager ikke nok hensyn til handicappede.

- Derfor er det vigtigt, at vi er i dialog og gennemgår den rapport meget minutiøst for, hvad der er påpeget. For det skal være i orden, siger Martha Abelsen.

Men hun påpeger samtidig, at der er sat ting igang. Senest oprettelsen af en handicaptalsmand, det landsdækkende handicapcenter i Sisimiut og den kommende handicaplov.

- Så jeg synes, at der sker nogle ting. Særligt er der afsat midler til, at man fortsat opkvalificerer dem, der arbejder med de handicappede, siger hun.

LÆS OGSÅ Vi flyttede til Danmark for at få ordentlig hjælp

Men der er også grænser for, hvordan det kan blive. Grønland er udfordret af størrelsen. Det er simpelthen ikke muligt, at lave de samme forhold her som i udlandet, siger Martha Abelsen.

- Systemer, der bliver linet op til 5 millioner mennesker, vil automatisk være bedre, end dem vi kan stille op til vores 56.000 borgere, siger hun.

I februar 2017 var der i Grønland registreret 132 personer med vidtgående handicap, der med kommunernes hjælp er flyttet til Danmark.