Abelsen om Tasiilaq: Hjælp fra Danmark giver ingen mening

Naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet mener, at løsningen på de omfattende sociale problemer i Tasiilaq skal findes sammen med den grønlandske befolkning – ikke ved at få hjælp fra Danmark.
Det er Grønland, der skal tage handling, og det skal ske sammen med samfundet, siger Martha Abelsen. Arkivfoto. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
08. maj 2019 12:48

Der er ingen tvivl om, at Danmark vil hjælpe med at overkomme de massive problemer i Tasiilaq med seksuelle overgreb, hvis Grønland spørger om hjælp, siger Martha Abelsen (S), der er Naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet.

Alligevel mener hun ikke, at hjælpen skal komme udefra.

- Det giver ingen mening, hvis der skal komme folk udefra og hjælpe de grønlandske borgere, for vi har set mange gange, at når de rejser væk igen, er problemet der stadig, siger hun.

LÆS OGSÅ Kommuneqarfik Sermersooq erkender svigt på socialområdet i Tasiilaq

I stedet mener hun, at Kommuneqarfik Sermersooq og Naalakkersuisut må løse problemet, men erkender, at der er brug for hjælp fra befolkningen.

- Naalakkersuisut kan ikke løfte opgaven alene. Det næste må være, at vi som samfund løfter i flok, uanset hvilken del af landet vi er i, og så skal vi planlægge, hvordan det skal foregå sammen med borgerne, siger Martha Abelsen.

De omfattende sociale problemer i Tasiilaq er endnu en gang kommet på dagsordenen efter Danmarks Radios dokumentar ”Byen hvor børn forsvinder”. Ifølge dokumentaren udsættes hvert tredje barn i Tasiilaq for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.

LÆS OGSÅ Børnene betaler for manglende politisk vilje til samarbejde

Naalakkersuisut beklager, at de hidtidige tiltag på området ikke har været nok.

- Det er beklageligt, at de føler, at der ikke er blevet gjort noget, på trods af at Naalakkersuisut har erkendt omfanget af problemerne og i de sidste par valgperioder igangsat adskillige tiltag, siger Martha Abelsen.

Samtidig siger hun også, at løsningen på problemerne i Tasiilaq kan have lange udsigter.

- Man kan naturligvis ikke færdigbehandle så voldsomme lidelser på én dag. Der skal nøje planlægning til, og det kræver, at hele samfundet er med til det.

Martha Abelsen rejser i slutningen af maj til Tasiilaq, hvor hun vil tale med borgerne og undersøge, hvad der er årsagen til de omfattende problemer.

Du kan se dokumetaren på dr.dk her.