Ny koalition: Her er puslespillets oplagte muligheder
Kim Kielsen skal på jagt efter nye samarbejdspartnere til sin regering, efter Partii Naleraq søndag forlod den 4 måneder gamle koalition.
Uden Partii Naleraq sidder formanden for Naalakkersuisut nu på en mindretalskoalition på 13 mandater.
Kim Kielsen kan udemærket fortsætte med sin lille koalition, men det kræver, at han hver gang han skal gennemføre noget, må finde støtte fra en del af oppositionen.
LÆS OGSÅ Kun et mistillidsvotum kan afsætte Kielsen
Nye muligheder
Søndag sagde Naalakkersuisut-formanden til KNR, at han vil fortsætte som formand for Naalakkersuisut og afsøge mulighederne for en ny koalition.
LÆS OGSÅ Kielsen forsøger at danne ny koalition
Og her er to oplagte muligheder, der giver en koalition med flertal:
Kim Kielsen havde før valget et samarbejde med IA og det kan han genoptage og få et flertal på 18 mandater.
Konstallationen med IA vil dog kræve nogle indrømmelser fra Kim Kielsen. Formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, sagde søndag til KNR, at partiet kræver indrømmelser på fiskeriloven og lufthavnspakken. Og så skal Kim Kielsen ændre sin ledelsesstil og sikre ro internt i Siumut.
LÆS OGSÅ IA har væsentlige krav til koalitionsforhandlinger
Den anden oplagte mulighed for Kim Kielsen er at gå tilbage til sit samarbejde med Demokraterne, som han havde i begyndelsen af sidste valgperiode. Det giver et smalt flertal på 16 mandater til Siumut og Demokraterne.
I forhold til et samarbejde med Demokraterne må Kim Kielsen forvente, at han bliver mødt med nogle krav. Formand Niels Thomsen sagde søndag til KNR, at de holder fast i de samme krav, som de havde ved forhandlingerne efter valget.
LÆS OGSÅ Meget kan lade sig gøre med en pragmatisk tilgang
Det drejer sig blandt andet om indrømmelser på uddannelsesområdet og erhvervsområdet og så skal skatten sænkes, for at give folk flere penge mellem hænderne, forklarede Niels Thomsen.
Flertal uden Kielsen
Det er ikke kun Kim Kielsen, der kan forsøge at samle puslespillet. Den nuværende opposition kan nemlig udemærket finde et flertal uden om Siumut, hvis de kan blive enige om et samarbejde.
Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Atassut kan sammen samle et flertal på 16 mandater og få et ekstra mandat med ved at invitere Samarbejdspartiet med.
Inden der kan skabes et samarbejde mellem det socialistiske Inuit Ataqatigiit og det borgerlige Demokraterne må de to partier finde nok områder, hvor de kan enes. De to partier synes ikke at være så langt fra hinanden på spørgsmål om fiskeriloven og lufthavnspakken.
LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet revser koalitionspartierne
Tilgengæld er der lodret uenighed om uran-spørgsmålet. Og så er den generelle ideologi et stykke fra hinanden. Inuit Ataqatigiit er tilhænger af at poste penge i det sociale sikkerhedsnet og løse de sociale problemer. Mens Demokraterne taler for at skabe vækst gennem lavere skatter og bedre vilkår for erhvervslivet.