IA har væsentlige krav til koalitionsforhandlinger

Det er pinligt, siger formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, om situationen, efter Partii Naleraq har meldt sig ud af koalitionen. IA er klar til at forhandle om en ny koalition, men der er nogle væsentlige krav, der skal indfries for at et samarbejde mellem IA og Siumut kan komme på tale.
Foto © : KNR
10. september 2018 06:04

- Det er uacceptabelt, at landet sendes ud i politisk uro. Det er noget rod og pinligt for Grønland, siger formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.

De hårde ord kommer som reaktion på at Partii Naleraq søndag forlod koalitionen. Hans Enoksen siger til KNR, at gentagne forsømmelser af koalitionsaftalen og muligheden for et dansk bidrag til lufthavnspakken var blevet for meget for partiet.

LÆS OGSÅ Partii Naleraq har forladt koalitionen

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, siger til KNR, at han fortsætter som formand, og at han nu vil undersøge mulighederne for en ny koalition. Og skulle han spørge Inuit Ataqatigiit, så er de klar til at forhandle, siger Sara Olsvig.

- Vi har endnu ikke fået en invitation fra Kim Kielsen, men når den kommer, vil vi deltage i dialogen. IA er altid klar til at tage ansvar, siger hun.

LÆS OGSÅ Kielsen forsøger at danne ny koalition

Men der er dog nogle væsentlige krav, der skal være opfyldt, for at Inuit Ataqatigiit kan se sig selv i koalition med Siumut.

- Det helt store spørgsmål er, om der er ro i Siumut. Det er afgørende for om vi kan samarbejde.

Sara Olsvig hæftede sig ved, at Hans Enoksen på sit pressemøde fortalte, at der, siden koalitionen blev dannet, ikke har været møder i det politiske koordinationsudvalg, der er koalitionens partiledere. Og det genkender Sara Olsvig.

- Det er også vores erfaring fra vores tid i koalitionen. Det er noget med Kim Kielsens ledelsesstil, at der ikke er vilje til at koordinere, og det er der nødt til at blive rettet op på, siger hun.

I forhold til det politiske er der også nogle krav fra IA.

LÆS OGSÅ Her forlader Partii Naleraq koalitionen

- Det er ikke så mange måneder siden, vi sidst var i forhandlinger, så Kim Kielsen ved godt, hvilke indrømmelser der er nødt til at være for et samarbejde med os. Det er blandt andet på fiskeriloven, og at vi får en mere fornuftig tilgang til lufthavnpakken, siger Sara Olsvig.

IA-formanden oplyser, at partiets hovedbestyrelse er indkaldt til møde mandag.

IA har 8 mandater og Siumut har 10 mandater i Siumut. De to partier kan altså sammen danne flertal.