Foto: KNR

Partii Naleraq har forladt koalitionen

Partii Naleraq har søndag forladt koalitionen, meddeler partiformand Hans Enoksen på et pressemøde.

I et brev til Kim Kielsen har Partii Naleraq meddelt, at de ikke længere ønsker, at være en del af koalitionen.

Partii Naleraq udtræder af koalitionen dagen før, at Statsminister Lars Løkke Rasmussen kommer til Nuuk for at forhandle en aftale om dansk bidrag til projektet med nye lufthavne i Qaqortoq, Nuuk og Ilulissat.

- Fordi forholdene bliver mere og mere vanskelige. Vi snakker ikke med lederne af koalitionen. Og fordi det, vi fandt ud af i den sidste tid, var så chokerende, nemlig at staten og statsministeren rejser hertil, og at de har lavet en aftale om lufthavnene, selvom de ved, at det er Naalakkersuisut, der arbejder med det. Staten blander sig direkte i politik, og dermed stilles der store spørgsmål om grønlændernes evne til at gøre noget selv. Det vil vi ikke være med til, vores mål har været grønlandsk selvstændighed i en årrække, og når der gøres sådan nu, så kan vi se, at vi bliver svækket. Og det vil vi ikke være med til, siger Hans Enoksen.

Den 4. maj i år dannede Kim Kielsen en koalition bestående af Siumut, Partii Naleraq, Nunatta Qitornai og Atassut.
Tilsammen havde koalitionen 16 ud af Inatsisartuts 31 mandater.

Men koaltionen nåede altså kun at fungere i 4 måneder og fem dage. 

Se pressemødet her:

Partii Naleraq tusagassiortunik/Partii Naleraqs pressemøde

 

Her er brevet til Kim Kielsen:
 

Formand for Siumut Kim Kielsen

 

Det er Partii Naleraqs vurdering, at samarbejdet i regeringskoalitionen er yderst problematisk, og vi kan ikke uden videre acceptere, at Naalakkersuisut efter regeringsdannelsen, har været meget dårlige til at informere os om de forskellige emner.

 

Det er vores vurdering, at regeringens underskrevne aftale gennem koalitionsgrundlaget ikke følges. Vi er således også opmærksomme på, at der har været mere fokus på emner, som ikke er med i koalitionsaftalen, som for eksempel olieefterforskning, der ikke er med blandt de mere end 350 punkter, som regeringen har sat sig som mål at opfylde, er en af de ting, som vi ser, er iværksat. I den underskrevne koalitionsaftale står der blandt andet, at der skal arbejdes for forbedringer inden for ældreomsorg, skolevæsenet, sundhedsvæsenet og ikke mindst forhold, der vedrører pædagogerne, og der er endnu ikke taget vare om disse ting, selvom forholdene er yderst kritisable, hvor der trods af disse problemer, udelukkende sættes ressourcer af til projekteringen af lufthavnene.

 

Vi mener, at der er øget fokus på at finansiere lufthavnsprojekterne, på bekostning af tiltag, der har til formål at forbedre de mindre bemidledes levevilkår.

 

Parti Naleraq mener, at det er yderst kritisabelt, at gentagne henvendelser til Naalakkersuisut ikke er blevet besvaret. Vi kan eksempelvis oplyse, at henvendelser med spørgsmål om fiskeri og fangst fra Partii Naleraq ikke er blevet besvaret.

 

Der er ligeledes rettet henvendelser, om kvoter på fangst i Ittoqqortoormiit og Qaanaaq, hvor der dags dato endnu ikke er fremkommet nogen besvarelse på.

 

Naalakkersuisut har tidligere sagt, at de ikke ønsker at diskutere emner gennem pressen, og på trods af det, er vi som koalitionspartnere først blevet informeret om tiltag vedrørende lufthavnsprojektet, gennem pressen.

 

Disse graverende problemer ender ikke her, fordi Partii Naleraqs formand Hans Enoksen er siden indgåelsen af koalitionsaftalen i maj 2018, ikke blevet inddraget i samtaler sammen med de andre partiledere i koalitionspartierne. Der er heller ikke sket evaluering af det politiske arbejde, ej heller er der sket inddragelse i forbindelse med igangsætning af nye tiltag.

 

Partii Naleraq kan ikke acceptere den danske stats direkte indblanding i det grønlandske politiske og parlamentariske arbejde.

 

Partii Naleraqs bestyrelse vil hermed meddele, at de ikke længere vil acceptere de nuværende forhold og meddeler gennem nærværende skrivelse, at de har besluttet, at træde ud af regeringen.

 

På hovedbestyrelsens vegne

 

Med venlig hilsen

 

Hans Enoksen

 

Formand for Partii Naleraq

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl