Kun et mistillidsvotum kan afsætte Kielsen

Kim Kielsen kan fortsat lede landet, selvom han for nuværende har mistet sit flertal i Inatsisartut. Hvis der skulle opstå et alternativt flertal rundt om Kim Kielsen, har han ret til at udskrive valg.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
10. september 2018 11:39

- Så længe der ikke er vedtaget en mistillidsafstemning i Inatsisartut, kan Kim Kielsen fortsætte som formand for Naalakkersuisut, oplyser Kent Fridberg fra Bureau for Inatsisartut.

Han forklarer, at Kim Kielsen fik mandat til sit Naalakkersuisut ved den konstituerende samling umiddelbart efter valget.

LÆS OGSÅ Løkke bekræfter dansk engagement i lufthavne

Hvis eksempelvis IA, Demokraterne og Atassut i fællesskab beslutter at afsætte Kim Kielsen og sammen danne en ny koalition, så kræver det, at partierne vedtager et mistillidsvotum i Inatsisartut, medmindre Kim Kielsen selv vælger at lade Naalakkersuisut træde tilbage.

- Men hvis der vedtages et mistillidsvotum, så har Kim Kielsen som formand for Naalakkersuisut ret til at udskrive valg, siger Kent Fridberg.

Kielsen kan omfordele posterne i Naalakkersuisut

Ifølge Fridberg er situationen med et mistillidsvotum det eneste tidspunkt, hvor formanden for Naalakkersuisut kan udskrive valg på egen hånd – bortset fra ved udløb af valgperioden

Partii Naleraq har valgt at forlade koalitionen, og indtil videre må Kim Kielsen nu omfordele de poster i Naalakkersuisut, som Partii Naleraq sad på. Det drejer om den vigtige post som naalakkersuisoq for finanser og posten for sociale anliggender og justitsområdet, som henholdsvis Pele Broberg og Anthon Frederiksen har varetaget sad på indtil søndag eftermiddag.

LÆS OGSÅ Naleraq-skilsmisse overrasker ikke koalitionskolleger

De ledige poster må fordeles blandt de resterende medlemmer af Naalakkersuisut. Kielsen kan ikke indsætte nye medlemmer af Naalakkersuisut uden Inatsisartuts godkendelse på en samling.

Efterårssamlingen begynder 28. september.