Naleraq-skilsmisse overrasker ikke koalitionskolleger

Det overrasker ikke koalitionspartnerne Atassut og Nunatta Qitornai, at Partii Naleraq smutter fra koalitionen. Der har længe været uro på de indre linjer, fortæller partilederne.
Skrevet af Kenneth Elkjær
09. september 2018 20:26

Søndag eftermiddag sagde Partii Naleraq stop efter fire måneder og fem dage i koalition. Hertil og ikke længere var meldingen til formanden for Naalakkersuisut. Partiet er rasende over, at Kim Kielsen forsøger at hente finansiering til lufthavnspakken hos den danske statsminister, som kommer på besøg i Nuuk mandag.

Atassuts formand, Siverth K. Heilmann, fortæller, at søndagens udtrædelse af Naalakkersuisut er kulminationen på længere tids ballade i koalitionen.

-  Jeg er ikke overrasket, da de allerede er kommet med deres mening via de sociale medier. Selvfølgelig er det ærgerligt, fordi det kun er kort tid siden, koalitionen blev dannet. Men det må vi acceptere, da det er deres egen afgørelse, siger Atassut-formanden.

LÆS OGSÅ Kielsen forsøger at danne ny koalition

Siverth K. Heilmann mener, at en del af forklaringen kan være, at det har været svært at holde møder i koalitionen.

- Efter Naalakkersuisut blev dannet har der ikke været mange møder mellem partilederne, fordi der enten er nogen, der er på ferie, eller er ude at rejse, siger han.

Heller ikke Nunatta Qitornais formand er forbavset over, at koalitionen søndag eftermiddag blev sprængt i stykker af Hans Enoksen og resten af Partii Naleraq.

- De har allerede gjort det klart med deres udtalelser den seneste tid. De luftede blandt andet deres utilfredshed om lufthavnene og stillede urealistiske krav om projektet fra starten af, siger Vittus Qujaukitsoq.

LÆS OGSÅ Partii Naleraq har forladt koalitionen

Kim Kielsen har søndag aften gjort det klart, at han vil forsøge at danne en ny koalition inden efterårssamlingens start 28. september.