Hastværk fører til hellefiskekvotekaos

Aqqaluaq B. Egede erkender, at man kunne have fundet en bedre løsning på kvoterne på hellefisk, hvis der havde været bedre tid.
Efter et par forsøg, mener Aqqaluaq B. Egede, at der nu er fundet en god løsning på kvotesystemet i Diskobugten. Foto © : Ane-Marie Petersen / KNR

Naalakkersuisut er fra flere sider blevet beskyldt for at føre en zig-zag-kurs i forhandlingerne om kvoter på hellefisk i Diskobugten.

I december indførte Naalakkersuisut årskvoter i forvaltningsområde 47: Diskobugten, Uummannaq og Upernavik, men her – to måneder efter – bliver der nu i stedet indført kvartalskvoter.

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst Aqqaluaq B. Egede (IA) mener, at der nu er landet et kompromis, som alle parter kan være glade for.

- En del af grunden til min beslutning er, at flere fiskere og organisationer har reageret på de nye regler. Derfor anser vi denne løsning som et kompromis, siger Aqqaluaq B. Egede til KNR.

Bred kritik for zig-zag-kurs

KNR har talt med fiskere, fabrikker og en fagforening, der ikke var glade for det nye kvotesystem. Også oppositionspartiet Siumut har kritiseret Naalakkersuisut for forvaltningsmæssig rod og zig-zag-kurs.

LÆS OGSÅ Siumut opfordrer til at stoppe zig-zag-kurs med hellefiskekvoter

I en pressemeddelelse skriver Karl Tobiassen, der er medlem af Inatsisartut for Siumut:

- Det kan på ingen måder accepteres, at der i en så kort tidsperiode atter kommer gennemgribende ændringer uden overhovedet at have hørt erhvervet og dermed negligere deres helt berettigede stemme, skriver Karl Tobiassen.

Naalakkersuisoq imødekommer kritik

Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst indrømmer, at forløbet kunne være ført bedre, og at der nok burde være brugt længere tid på at finde den rigtige erstatning for månedskvoterne.

- Vi kunne måske have fundet på en bedre længerevarende løsning, hvis vi havde haft bedre tid.

- Men dét jeg kunne se, da jeg blev naalakkersuisoq, var, at vi hele tiden måtte foretage overførsler af kvoter, så fiskeriet ikke stoppede. Derfor var ændringen nødvendig, siger Aqqaluaq B. Egede.

Naalakkersuisoq siger desuden, at der blev brugt rigtig meget tid på at behandle tillægskvoter for de kystnære jollefiskerne i forvaltningen, og derfor var det afgørende, at det blev fundet en ny model både af hensyn til fiskerne, men også for samfundet.

Ingen garanti for, at der ikke sker ændringer igen

Aqqaluaq B. Egede håber, at den nye kvotetildeling kommer til at holde, men han vil ikke garantere, at det er sidste gang, at der kommer ændringer igen.

- Jeg mener, at vi løbende må søge fleksible løsninger i stedet for slet ikke at foretage ændringer. Derfor kan jeg ikke sige 'Nu foretager vi ikke flere ændringer', siger Aqqaluaq B. Egede.

I en pressemeddelelse på Naalakkersuisuts hjemmeside kan man læse, at de nye kvoteregler allerede er trådt i kraft.