Siumut opfordrer til at stoppe zig-zag-kurs med hellefiskekvoter

Rodet forvaltning og zig-zag-kurs. Sådan beskriver Siumut arbejdet med kvoter på hellefisk i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik. Det må stoppes, siger Karl Tobiassen.
- Siumut ønsker, at den forvaltningsmæssige rod og zig-zag-kurs nu må stoppes, siger Karl Tobiassen i en pressemeddelse. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
19. februar 2022 12:22

Først skulle fiskerne i Nordgrønland gå efter månedskvoter. Så skulle de følge en samlet kvote for hele året. Men nu her - omkring to måneder efter - har Naalakkersuisut lavet nye regler.

Fremover skal de kystnære fiskere, der fanger hellefisk, i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik nemlig arbejde med fire kvoter om året, der gælder for tre måneder hver.

Spørger man oppositionspartiet Siumut, så er forløbet frygtelig rodet, og det er ikke i orden.

LÆS OGSÅ Halibut Greenland: Naalakkersuisut har lyttet til os

- Der er kun lige gået knap to måneder, siden Naalakkersuisut besluttede, at kvoter skulle være gældende for et år ad gangen. Nu er det hele vendt på en tallerken.

- Siumut ønsker, at den forvaltningsmæssige rod og zig-zag-kurs nu må stoppes, siger Karl Tobiassen, der er medledm af Inatsisartut for Siumut, i en pressemeddelse.

Nye regler på grund af bekymret erhverv

KNR har tidligere talt med fiskere, fabrikker og fagforening, der ikke var glade for tanken. 

Fiskerne frygtede, at hele kvoten allerede ville være fisket op om sommeren, mens Halibut Greenland frygtede, at der ville mangle råvarer sidst på året. SIK var bekymret for de ansatte på fabrikkerne, hvis råvarerne forsvandt. 

Bekymringerne nåede selvstyretårnet i Nuuk, og efter en dialog med Fiskerirådet besluttede naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Aqqaluaq B. Egede (IA), sig så for at udstikke nye regler om kvartalskvoterne.

LÆS OGSÅ Nye regler igen-igen: Naalakkersuisut indfører kvartalskvoter på hellefisk

Men han burde have talt med fiskerne og fabrikkerne på forhånd, mener Karl Tobiassen.

- Når vi taler om så gennemgribende ændringer, er det helt nødvendigt, at de erhverv, det drejer sig om, skal inddrages og høres om de ændringer, der planlægges.

- Her taler vi om et erhverv, der er et af de helt centrale i vores økonomi, og en høring om erhvervets egne tilkendegivelser er afgørende vigtig, siger han og tilføjer:

- Det kan på ingen måder accepteres, at der i en så kort tidsperiode atter kommer gennemgribende ændringer uden overhovedet at have hørt erhvervet og dermed negligere deres helt berettigede stemme. 

Blandet modtagelse

Blandt dem, som KNR har talt med om de nye-nye kvoter, er der delte meninger. 

Hos Halibut Greenland er man godt tilfreds, mens en jollefisker fra Ilulissat var glad for årskvoterne. Så han hovedsageligt kunne fiske om sommeren, forklarer han.

- Det kan ramme skævt i august eller september. Hvis kvoten bliver opbrugt i august, kan vi jo ikke fiske i september. Man vil helst fiske, inden vinteren kommer, siger Ilaatsunnguaq Berthelsen.

Jollefiskeren synes også, at det er svært at planlægge sit arbejde, når reglerne bliver ændret flere gange på kort tid:

- Det sår altid tvivl om fremtiden, når der sker ændringer på den måde, når man er kystnær jollefisker og ikke har egne kvoter, siger han.

KNR har i de seneste dage forsøgt at få et interview med naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Aqqaluaq B. Egede (IA), men det har ikke været muligt.