Hardenberg: Jeg stod på sidelinjen

Ingen vil tage ansvaret for den kreative løsning, som sikrede, at den tidligere formand for Nalaakkersuisut ikke røg til inkasso.
Skrevet af Sandra Meinecke
23. oktober 2014 13:06

Departementschef Svend Hardenberg antog, at det var almindelig praksis, da Løn – og Personalestyrelsen, ifølge Svend Hardenberg, kom med forslaget om at overføre den tidligere formand for Nalaakkersuisuts gæld over på en konto i Formandens Departement.


- Der pågår i øjeblikket en undersøgelse af alle de her ting, så det vil jeg ikke udtale mig om, for jeg kender ikke til, hvad praksis er. Jeg ved bare, at det er noget, som er kommet fra Løn- og Personalestyrelsen, og det har de vist gjort før, det er den opfattelse jeg får. Men jeg står jo på sidelinjen, siger Svend Hardenberg, som er departementschef, til KNR.

Men offentlige myndigheder må ikke påtage sig rollen som bank. Det forklarer forvaltningsekspert, Sten Bønsing. Han sidder som lektor på juridisk institut ved Aalborg Universitetet. Radioavisen har spurgt ham, hvor almindeligt det er, at myndighederne overtager ansattes gæld.

Læs også Ekspert: Ulovligt hvis embedsmænd leger bank

- Min umiddelbare vurdering er, at det her er ulovligt, man kan ikke som offentlig myndighed agere bank for en ansat eller en politiker, det er ikke en del af, de opgaver som man har som forvaltningsmyndighed, forklarer Sten Bønsing.

Hvem der i første omgang kom med den kreative løsning, er endnu ikke afklaret, og ingen har indtil videre ville tage ansvar. Hverken for, hvem der kom med ideen, eller hvorfor ingen stillede spørgsmålstegn ved ordningen.  

Avisen AG kunne for nyeligt afsløre, at det ikke var Aleqa Hammonds idé, men at der kom hjælp fra embedsværket.
Svend Hardenberg forklarer overfor KNR, at det er i alles interesse, at en gæld til landskassen bliver betalt af.


- Hvis nogen skylder Selvstyret penge, så beder man dem jo om at betale. Hvis de ikke kan betale det fulde beløb, af de den ene eller anden årsag, jeg aner ikke, hvad det er. Nu vil jeg vil ikke pege på den konkrete sag, men i generelle termer, så har jeg ligesom forstået på Løn- og Personaleafdelingen - for vi har selvfølgelig drøftet det -så er det jo et ansvar, som vi har for, at det bliver dækket ind. Hvis folk tager det i rater, så tager man imod det, for så sker nedbringelsen af det udestående man måtte have med Selvstyret, så det kommer ud af verden. Det har alle en interesse i, siger Svend Hardenberg.


Ifølge Aleqa Hammond var det direktøren i Formandens Departement, Mininnguaq Kleist, som kom med forslaget.

Det er imidlertid ikke lykkedes KNR at få fat på Mininnguaq Kleist, men i følge avisen AG henviser han til Departementschef Svend Hardenberg, som henviser til Løn- og Personalestyrelsen. Lars Dencker fra Løn- og Personalestyrelsen ønsker ikke at udtale sig om sagen til KNR.