Ekspert: Ulovligt hvis embedsmænd leger bank

Offentlige myndigheder må ikke påtage sig rollen som bank, siger forvaltningsekspert.
22. oktober 2014 14:56

KNR har spurgt Sten Bønsing, som sidder som lektor på juridisk institut ved Aalborg Universitetet om, hvor almindelig det er, at myndighederne overtager andre ansattes gæld:

- Min umiddelbare vurdering er, at det her er ulovligt, man kan ikke som offentlig myndighed agere bank for en ansat eller en politiker, det er ikke en del af, de opgaver som man har som forvaltningsmyndighed, Sten Bønsing.

Tidligere formand for Naalakkersuisut lod, som bekendt, Formandens Departement lægge ud for sit forbrug.

Flere rykkere senere var regningen stadig ikke betalt. Næste skridt ville derfor være at Løn- og Personalestyrelsens sendte sagen til Inkasso. Men det skete ikke.

I stedet fik Formandens Departement besked og løsningen blev, at landstyreformandens gæld forsvandt fra Løn- og Personalestyrelsens system og over på en konto over på en midlertidig konto i Formandens Departement, har avisen AG for nyligt afsløret.

Formandens Departement overtog regnskabet og Aleqa Hammond slap for inkasso. Hvem der har ansvaret for den kreative løsning, er endnu ikke afklaret.

- Det er ikke min opgave at sige, om noget bør få personalemæssige konsekvenser. Det er der betydelig frihed for inden for de offentlige til at tage sig af - men jeg er ikke i tvivl om, at hvis min vurdering af, at det er ulovligt, er rigtig, så er der jo tale om tjenesteforseelse og et brud på de muligheder, man har som offentlig ansat. Det vil sige at man kan skride ind ansættelsesretligt til de pågældende ansatte, forklarer Sten Bønsing fra juridisk institut ved Aalborg Universitetet.

Ifølge Aleqa Hammond var det direktøren i Formandens Departement, Mininnguaq Kleist, som kom med forslaget.

Det er ikke lykkedes KNR at få fat på Mininnguaq Kleist, men i følge avisen AG henviser han til Departementschef Svend Hardenberg, som henviser til Løn- og Personalestyrelsen.