Ekspert: Handelsaftale med Kina skal overholde internationale regler

Sjældne jordarter fra Kuannersuit er klar til det kinesiske marked med ny eksportaftale mellem GME og Hua Sheng. Aftalen vil efter al at dømme overholde internationale regler, vurderer ekspert.
Foto © : Nuclear Regulatory Commission/Flickr Creative Commons
05. februar 2019 07:42

Sjældne jordarters vej fra Kuannersuit i Sydgrønland og til købere af for eksempel mobiltelefoner er nu klar - på papiret.

Det vurderer seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, i København, Yang Jiang, som forsker i forholdet mellem Grønland og Kina.

LÆS OGSÅ Sjældne jordarter fra Kuannersuit skal til Kina

- Det betyder, at projektet (i Kuannersuit, red.) er tæt på at blive til virkelighed. Og der er en høj grad af sikkerhed for, at det kinesiske selskab køber produktet, siger Yang Jiang til KNR.

Aftalen mellem Greenland Minerals and Energy, GME, og det kinesiske selskab, Hua Sheng, er ikke bindende, men betyder, at GME har aftalt at sælge de sjældne jordarter fra Kuannersuit til det kinesiske marked – inklusiv uran og thorium.

Aftaler om brug af uran

I 2016 indgik Grønland og Danmark en aftale om eksport af uran fra Grønland. Aftalen sikrer, at:

 

- Danmark og Grønland overholder forpligtelser overfor Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

- At både Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel - nu Dep. for Erhverv og Energi - og Erhvervsstyrelsen i Danmark skal godkende eksport af råstoffer, der kan bruges både til civile og militære formål

 

Både Danmark (herunder Grønland) og Kina har godkendt en ikke-spredningsaftale om atomvåben. Aftalen er underskrevet af 170 lande.

Kina har underskrevet aftale mod atomvåben

Men der mangler stadig en endelig godkendelse fra Naalakkersuisut til mineprojektet i Kuannersuit.

Alligevel er Inuit Ataqatigiit bekymret for eksportaftalen mellem GME og kinesiske Hua Sheng. Partiet stiller for eksempel spørgsmål om, hvorvidt Naalakkersuisut har godkendt eksportaftalen til Kina.

Hua Sheng er delvis ejet af selskabet Shenghe, som er aktiær i GME, og selskabet China National Nuclear Corporation, CNNC, som er direkte styret af Kinas stat inden for atomkraft og sjældne jordarter.

Men Kina er medlem af Det Internationale Atomagentur, IAEA, ligesom Danmark og underskrev i 1984 en aftale om fredelig brug af atomteknologi. Desuden har Kina nationale regler om fredelig brug af uran.

LÆS OGSÅ Uran var på dagsordenen ved borgermøde i Narsaq

Derfor er der som udgangspunkt ikke grund til politisk bekymring for eksportaftalen med Hua Sheng, vurderer Yang Jiang.

- Kina er også medlem af ikke-spredningsaftalen og skal overholde dens regler. Det Internationale Atomagentur har overvågningsmekanismer til at sikre det. Så det er op til institutionerne og til de nationale love og mekanismer at sikre, at Kina overholder reglerne.

Danske myndigheder har sidste ord om eksport

Ud over Selvstyret skal også Erhvervsstyrelsen i Danmark godkende eksport af råstoffer fra Grønland, som kan bruges til militære formål, for eksempel atomvåben.

Derfor er det op til rigsfællesskabet at stole på de internationale aftaler om især uran. Og Yang Jiang forventer ikke, at eksportaftalen med Hua Sheng vil skabe politiske uro i rigsfællesskabet.

LÆS OGSÅ 100 millioner i skatteindtægter

- Ind til nu har kinesiske mineprojekter skabt få politiske komplikationer. Det er kun lufthavnene (i Grønland, red.) og Grønnedal-flådebasen, som er såkaldt kritisk infrastruktur, som er mere kontroversiel, da det kunne have komplikationer for amerikanernes militærbaser, siger hun til KNR.