Hamas: Israel vil ikke angribe eller anholde under pause i Gaza

Israel vil hverken angribe eller anholde nogen i Gazastriben under pause i kampene, siger Hamas.
Inden aftalen blev vedtaget, sagde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at krigen ikke vil ophøre på den anden side af en pause. Foto © : John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
22. november 2023 08:51

Israel har forpligtet sig til ikke at angribe eller anholde nogen i hele Gazastriben i løbet af de fire dages pause i kampene, der er blevet aftalt.

Det oplyser Hamas i en udtalelse på beskedtjenesten Telegram ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Israel og den militante palæstinensiske bevægelse er blevet enige om en aftale, som indebærer, at 50 gidsler vil blive løsladt i løbet af fire dage.

Det drejer sig om kvinder og børn.

En højtstående amerikansk embedsmand siger ifølge Reuters, at løsladelsen af gidslerne vil begynde om 24 timer.

Blandt de gidsler, som vil blive løsladt, er tre amerikanere, heriblandt en pige, der snart bliver fire år.

Lørdag morgen den 7. oktober indledte den militante islamistiske bevægelse Hamas et angreb på Israel, hvor omkring 240 personer blev taget som gidsler.

Ifølge de israelske myndigheder er godt 1200 israelere blevet dræbt siden overraskelsesangrebet. Oprindeligt lød tallet på 1400.

Fra de palæstinensiske myndigheder i Gaza, som er styret af Hamas, lyder det, at mindst 14.100 palæstinensere er blevet dræbt. Heraf er 5840 angiveligt børn, mens 3920 er kvinder. Det er ikke muligt at få disse tal uafhængigt bekræftet.

Inden aftalen blev vedtaget, sagde Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at krigen ikke vil ophøre på den anden side af en pause.

Da mødet om at stemme om aftalen tirsdag aften gik i gang, understregede Netanyahu over for sine ministre, at de nu står over for "en vanskelig beslutning - men det er den rigtige beslutning".

Ifølge den højtstående amerikanske embedsmand vil man indføre et stramt overvågningssystem for at sikre, at Hamas ikke bruger pausen til at opruste.