Grønland tiltræder Parisaftalen i morgen

Naalakkersuisoq for landbrug, selvforsyning, energi og miljø, Kalistat Lund, vil sammen med den danske minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, skrive under på, at Grønland tiltræder den internationale klimaaftale.
- Det gør mig stolt, at jeg med en opdateret samarbejdsaftale nu – på vegne af Naalakkersuisut – kan realisere Inatsisartuts beslutning om at meddele Grønlands tiltrædelse af Parisaftalen, siger naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund. Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
19. juni 2024 12:19

Efter længere tilløb tiltræder Grønland Parisaftalen. Det er en meddelelse, som FN's klimachef, Simon Stiell, får i morgen, når naalakkersoq Kalistat Lund er vært for en underskriftceremoni med den danske minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Det skriver naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Parisaftalen

Parisaftalens formål er at begrænse opvarmningen af kloden. 

Cirka 200 lande har skrevet under på at begrænse udledningen af CO.

Aftalen blev lavet i den franske hovedstad i 2015.

Den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal holdes "godt under" to grader - målet er, at temperaturen ikke må stige med mere end 1,5 grader.

Grønland valgte at stå udenfor den internationale aftale, der blev forhandlet på plads under FN's klimakonference i 2015. Inatsisartut vedtog dog på efterårssamlingen 2023, at Grønland tiltræder aftalen alligevel.

Dette sker, når naalakkersuisut og den danske regering skal skriver under på en opdateret samarbejdsaftale mellem Grønland og Danmark i morgen torsdag i Nuuk.

- Den opdaterede samarbejdsaftale mellem naalakkersuisut og den danske regering afspejler en ny virkelighed, hvor Grønland og Danmark begge er med i Parisaftalen, siger Kalistat Lund i pressemeddelelsen.

- Samarbejdsaftalen bygger på principperne om ligeværdighed og respekt mellem Grønland og Danmark. Det gør mig stolt, at jeg med en opdateret samarbejdsaftale nu – på vegne af naalakkersuisut – kan realisere Inatsisartuts beslutning om at meddele Grønlands tiltrædelse af Parisaftalen, siger han.

Også Dan Jørgensen glæder sig over, at Grønland bliver en del af Parisaftalen.

- Det er virkelig en glædelig nyhed, at Grønland nu bliver en del af Parisaftalen, så vi i fællesskab kan øge indsatsen mod klimaforandringerne. Det er et stort skridt, ikke bare for Grønland, men også for Kongeriget, som nu vil stå samlet i Parisaftalen, siger Dan Jørgensen.