Talsmand om handicapområdet: Grønland kan blive foregangsland
Den seneste handicaptilsynsrapport - denne gang fra Avannaata Kommunia - har sat mange tanker i gang hos landets handicaptalsmand, Anja Hynne Nielsen.
Hun har på mange måder svært ved at holde håbet i hævd og tro på, at der kan skabes de forandringer, som skal til for at sikre acceptable forhold for landets borgere med et handicap.
Derfor har hun råbt højt om problemerne - også uden for landets grænser:
- Jeg har skrevet bekymringsskrivelser og underretninger. Tilsynsenheden har gjort det samme, og alligevel er der ikke blevet fulgt op på det. Vi ser kommuner, hvor der ikke er handicapråd eller bisiddere, siger hun og fortsætter:
- Og det er noget af det, som vi har skrevet i vores parallelrapport til FN. At det her er et stort problem, som bør løses.
Grønland kan sætte guldstandarden
Her henviser Anja Hynne Nielsen til den såkaldte parallelrapport, som Tilioq har sendt til FN i forbindelse med deres eksamination af Grønlands overholdelse af Konventionen om Rettigheder for Personer med Handicap. En proces, som finder sted i alle medlemslande hvert fjerde år.
Og denne proces med parallelrapporten har fået Anja Hynne Nielsen til at se på det hele lidt fra oven. Måske endda vende det hele på hovedet. For lige nu står det så skidt til, at der er alle muligheder for at starte forfra og få skabt noget helt fantastisk:
- Hvis man virkeligt gad og virkeligt satte ind, ville man virkeligt kunne skabe en forskel. Vise noget til resten af verden. Hvis først Grønland begynder at blive rost af FN, ville det jo være noget, man virkeligt ville lægge mærke til i verden, siger hun og fortsætter:
- Grønland har en unik mulighed for at sætte den gyldne standard og blive foregangsland.
Ulemper skal udnyttes
Hun taler om iværksættere, som kan skabe erhvervseventyr indenfor hjælpemidler til handicappede, et turistboom, hvis man forstår at gøre Grønland mere handicaptilgængeligt, og en uudnyttet arbejdsgruppe, der kan generere uanet vækst.
Faktisk mener Anja Hynne Nielsen, at det generelt er nogle af de mange udfordringer, vi normalt forholder os til, som vi skal begynde at vende til vores fordel.
Særligt at vi er så få, som bor i så stort et land:
- I Grønland er vi få, og der er lange afstande. Det er tit det, vi fremhæver som en ulempe. Men det kan blive en fordel, som gør, at vi kan skabe forandringer hurtigt, der viser sig tydeligt, siger hun og fortsætter:
- Vi har alle muligheder for at blive foregangsland. Det kan vi ovenikøbet blive ret hurtigt. Men det kræver netop, at det ikke bare er en politiker, som går rundt og drømmer alene. Mange som går rundt hver for sig.
Forandringer skal skabes i fællesskab
Som så mange før, når man skal drømme om store forandringer i samfundet, så peger alle pile på politikerne. Og selvom Anja Hynne Nielsen kan blive frustreret over den til tider fodslæbende fremgang fra deres side, så tror hun faktisk på, at de gerne vil være med til at skabe de forandringer, som skal til.
Faktisk møder hun langt flere politikere, der drømmer ligesom hende:
- Der er jo mange, som gerne vil. Men det er jo også fordi, man ikke vil det nok. Vi har jo set politikere få andre ting igennem, hvis de virkelig vil det.
Og det er måske her filmen knækker. For alt for ofte får partifarver lov til at stå i vejen for forandringerne. Men her håber handicaptalsmanden, at uenighederne kan smides til siden, og man sammen kan.
- Jeg ved, at de gerne vil. Det er derfor, at jeg, selvom det kan være en hård kamp, bliver ved med at tage den. Men det kræver, at politikerne går sammen og i fællesskab vil handle og investere i området.