Greenpeace: Danmark bør genforhandle Dundas-aftale

Danmark har tørret en stor miljømæssig risiko af på Grønland ved at lade farligt affald fra Dundas blive deponeret under isen, mener Greenpeace.
Foto © : Naja Kleist/KNR
21. april 2015 10:37

Danmark spiller puds med Grønland, når det gælder miljøets sikkerhed og bør indgå ny aftale om affaldet fra Dundas.


Sådan lyder det fra miljøorganisationen Greenpeace i Danmark, som mener, at det er miljømæssigt uforsvarligt, at flere tons farligt affald fra Dundas-halvøen nu er deponeret i et lager under permafrosten nær Thule.

Læs også Danmark slår fast: Dundas-aftalen kan ikke laves om

Affald, der primært stammer fra USA’s Thule-base, mens som Grønland og Danmark sammen har overtaget ansvaret for efter aftale med amerikanerne.

- Det virker lidt som om, at man i Rigsfællesskabet er endt med en dårlig sag, efter man har accepteret, at det efter uransagelige årsager ikke er amerikanernes eget ansvar at rydde op efter sig, siger arktis-ansvarlig hos Greenpeace, Jon Burgwald.



Danmark burde have grebet ind
Sagen er varm, efter miljøorganisationen Avataq og flere politikere har kritiseret, at affaldet - efter Selvstyret og Miljøministeriet tilladelse - i 2013 blev gravet ned i et depot under permafrostspejlet ved Thule. 


Det skete, selv om aftalen mellem Danmark og Grønland lød, at selvstyret selv skulle stå for oprydningsopgaven med 40 mio. kroner i tilskud fra Danmark. Det giftige affald skulle dog eksporteres til Danmark til destruering.

Men det satte et EU-direktiv om giftig jord i midlertid en stopper for. Samtidig blev det konstateret, at affaldsmængden var ca. 3500 tons - og ikke 50 tons som først anslået. Og her burde de danske myndigheder have grebet ind, mener Jon Burgwald.


- Den oprindelige vurdering af, hvor meget affald -  hvor meget farligt affald - der var, var en vurderingsopgave, der lå på de danske myndigheders side. Og den viste sig at være ekstremt undervurderet. Og det gør selvfølgelig også, at den kompensation, som Grønland fik dengang, bygger på en al, al for lille mængde farligt affald. Og derfor ligger fejlen i høj grad også hos de danske myndigheder.

Læs også Den danske miljøminister bør redegøre for Dundas-aftalen

 

Ny aftale mellem Grønland og Danmark

Derfor bør Danmark være klar til at indgå en ny aftale med Grønland, når det gælder destrueringen af det nu nedgravede affald, lyder det.

- Det, der burde være sket, er, at man havde fragtet det til et sted, hvor der var anlæg til den slags farligt affald og fået behandlet på en ordentlig måde. Og der bør Danmark være væsentlig stærkere og tage en mere proaktiv rolle i forhold til at rydde op efter det her skidt, når nu det også er Danmark, der ikke har været i stand til at få en ordentlig aftale igennem med amerikanerne.