Den danske miljøminister bør redegøre for Dundas-aftalen

Medlem af Folketinget for IA, Johan Lund Olsen, mener, at den danske miljøminister skal forklare, hvordan 50 tons affald blev til 3500 tons, og hvorfor ingen sagde noget om regler fra EU.
Johan Lund Olsen foran Thule Air Base Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Sandra Meinecke
13. april 2015 18:20

IA-folketingsmedlem Johan Lund Olsen kræver en forklaring fra den danske miljøminister Kirsten Brosbøl om aftalen om oprydningen ved Dundas.

Han udtalelser kommer, efter at KNR i sidste kunne fortælle, at miljøministeriet og det tidligere Naalakkersuisut i 2011 indgik en aftale om, at Grønland mod en bevilling på 40 millioner kroner selv skulle stå for miljøoprydningen ved Dundas.

Men mængden viser sig nu at være meget større end først antaget, og EU-regler forhindrer giftig jord i at blive fragtet ud af landet, som aftalen ellers lød på.
 

- Aftalen er øjensynligt indgået på et forkert eller mangelfuldt grundlag, siger IA's folketingskandidat Johan Lund Olsen og har derfor krævet en forklaring i en række spørgsmål til den danske miljøminister Kristen Brosbøl.

LÆS OGSÅ Giftigt affald ved Dundas er kommet for at blive


I sine spørgsmål kræver han blandt andet svar på, hvorfor der i udbudsmaterialet, som aftalen er lavet ud fra, står, at der er tale om 50 tons giftigt jordaffald, når det viser sig at være 3500 tons?

Han spørger også ministeren, om hun mener, at det er forsvarligt at deponere de mange tons giftig affald i Grønland?

 

Forkert eller mangelfuldt grundlag for en aftale
I aftalen skulle den giftige jord være sendt til Danmark for at blive destrueret, men efter at aftalen er underskrevet, viste det sig, at det er i strid med EU’s regler

- Der er da vist noget, der tyder på, at aftalen er indgået på et forkert eller mangelfuldt grundlag. Hvad er det, der gør, at der lige pludselig er det her kæmpe, kæmpe hop, siger Johan Lund Olsen og tilføjer:

- Derfor synes jeg, at man bør kigge nærmere på det og den danske miljøminister så bør forklare sig, siger folketingmedlemmet, idet han forholder sig kritisk til aftalens udgangspunkt. Hvorfor er det Grønland, der skal stå for oprydningen, spørger han.

- Det er jo forureneren, der bør ordne de her forhold.

Johan Lund Olsen mener også, at det bør være op til Danmark at gøre opmærksom på EU-regler på området, når det er dem, der er medlem.

- Det undrer mig gevaldigt. Danmark, som er medlem af EU, bør have styr på EU’s regler, siger han.

KNR har rettet henvendelse til miljøministeriet, men det er inden deadline ikke lykkedes at få en kommentar fra ministeren. Herhjemme mener Partii Naleraqs Anthon Frederiksen, som i sin tid indgik aftalen, at den bør genforhandles.
 

LÆS OGSÅ Mala Høy Kúko: For risikabelt at overtage ansvaret for store oprydningsopgaver

 

Det er ikke lykkes at få en kommentar fra ansvarlige naalakkersuisoq for miljø Mala Høy Kuko, men i en pressemeddelelse skriver han, at det er for risikabelt at overtage så store oprydningsopgaver.