Greenland Venture øger sin ejerandel af Aappaluttoq

Greenland Venture får en større ejerandel af rubinminen, hvis Selvstyret godkender, at LNS Greenland kan købe konkursboet efter True North Gems Greenland. Det fortæller direktør i Greenland Venture Karsten Høy.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
27. september 2016 16:27

- Relativt set, vil det i kroner og øre betyde en større ejerandel, siger Karsten Høy om Greenland Venture fremtidige ejerandel af Aappaluttoq-projektet.

Greenland Venture øger dermed sin ejerandel af rubinminen i forbindelse med True North Gems Greenlands konkurs, såfremt at Naalakkersuisust godkender LNS Greenlands overtagelse af konkursboet.

Sidste år købte Greenland Venture 7 procent af Aappaluttoq-projektet for 27 millioner kroner og opnåede derved en samlet ejerandel på cirka 7,5 procent.

Læs også Rubinminens fremtid bliver afgjort i denne uge

 - Rent formelt er det egenkapital, vi har investeret i, og i en konkurssituation er den(egenkapitalen, red.) tabt, siger Karsten Høy.

Pengene blev ifølge Karsten Høy brugt til at betale for produktionsudstyr til minen, og det selvstyreejede investeringsselskab har altså stadig en ejerandel af projektet.

- Det er penge, der uanset hvad, skulle have været investeret. De værdier ligger der stadigvæk, og vi har stadig ejerandele i de værdier, siger Karsten Høy.

Læs også LNS Greenland er klar til gå i gang

Efter konkursen og LNS Greenlands overtagelse af minen ejer Greenland Venture cirka ni procent af projektet.

Greenland Venture er dog ikke færdig med at investere i projektet, der har brug for mere kapital, før selskabet kan få solgt de første rubiner. Ifølge Karsten Høy er Greenland Venture klar med yderligere et lån på 13 millioner kroner, der senere kan konverteres til ejerandele.

Med lånet på 13 millioner har Greenland Venture investeret samlet over 40 millioner kroner i projektet. Karsten Høy er ikke nervøs for, at LNS Greenland vil løbe ind i en kapitalkrise og i værste fald konkurs, som det netop er sket for True North Gems Greenland.

Læs også LNS Greenland overtager rubinminen ved Qeqertarsuatsiaat

- Det er vigtigt at have for øje, det er jo og se på, hvem der står bag, og det er jo primært det norske selskab - som vi kan se er et yderst solidt og velkonsolideret selskab - LNS i Norge, siger Karsten Høy. LNS har ifølge Karsten Høy allerede investeret et trecifret millionbeløb i etableringen af minen.

Departementschef i råstofstyrelsen, Jørgen Hammeken-Holm, forventer, at Naalakkersuisut vil træffe en afgørelse i denne uge, om hvorvidt LNS Greenland får lov til at overtage rubinminen.

Læs også Konkurs: TNGG manglede 100 millioner kroner